Ce este procedura de expropriere şi cum sunt stabilite despăgubirile? Care sunt etapele judiciare, cine are competenţe în soluţionarea cererilor şi contestaţiilor? Cine dispune fixarea termenelor de judecată şi citarea proprietarului, altor titulari de drepturi reale, posesorului şi a oricăror persoane cunoscute care pot justifica un interes legitim în legătură cu imobilul? Marţi, 2 aprilie, ați aflat detalii la ”Oamenii și legea”.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU a fost Gabriel MINEA, avocat.
Aşa cum prevede legea, decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriaţi, cât şi împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluţionarea definitivă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat. Decizia de expropriere se emite şi îşi produce efectele şi în următoarele situaţii: proprietarii imobilelor cuprinse în listă nu se prezintă în termenele stabilite; aceştia nu prezintă un titlu valabil; nu sunt cunoscuţi proprietarii; în situaţia succesiunilor nedeschise, ori a succesorilor necunoscuţi; în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind valoarea despăgubirii.
Proprietatea se transferă de drept odată cu emiterea actului administrativ de expropriere, însă numai după consemnarea sumelor reprezentând despăgubirea aferentă. Lipsa consemnării sumelor în cauză la dispoziţia celui expropriat împiedică transferul proprietăţii în domeniul public. Dacă se doreşte contestarea exproprierii propriu-zise, aceasta va trebui să se realizeze în condiţiile prevăzute de lege.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU