loader

Ce sărbătorim de Ziua Culturii Naţionale?

Televiziunea Română a aniversat Ziua Culturii Naţionale printr-o ediţie specială, moderată şi realizată de Cătălin Ştefănescu. Emisiunea a fost la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR+, duminică, 15 ianuarie, de la ora 21.10.

 

Cătălin Ştefănescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Pentru a putea sărbători în mod autentic ceva, trebuie să cunoaştem conţinutul pe care îl sărbătorim”, spune Cătălin Ştefănescu, realizatorul TVR care lansează duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, o discuţie care încearcă să formuleze cât mai precis ce e cultura naţională şi cum poate fi abordată această idee.

(w882)

O casă de patrimoniu e mai importantă decât un festival de muzică folclorică? Un film, premiat sau nu, e mai important decât un spectacol de dans contemporan? Protejarea unui sit arheologic e mai importantă decât traducerea unei cărţi româneşti în străinătate? Mănăstirile din Moldova sunt mai importante decât Memorialul de la Sighet? Cine „are dreptate”? Un cunoscut scriitor sau un tânăr muzician, un fost mare dansator sau un tânăr absolvent de actorie? Cum definim ideea de Cultură Naţională? Ce conţine ea? Cum ar trebui să arate o viziune, un program care face din cultură o prioritate naţională? De ce la alţii se poate şi la noi nu? Care este legătura între educaţie şi cultură? Ce rol joacă spaţiul universitar? În ediţia specială Ziua Culturii Naţionale de la TVR 1, difuzată duminică, de la ora 21.10, invitaţii lui Cătălin Ştefănescu - profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, lector dr. Constantin Vica, sculptorul Ioan Bolborea, actorul Bogdan Dumitrache, violoncelistul Marin Cazacu, criticul de artă Pavel Şuşară, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga - încearcă un răspuns.

(w500)

foto: pressone.ro

Lector dr. Constantin Vică şi colegii săi de la Centrul de Cercetări în Etică Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti, vor vorbi despre mediul academic de azi şi despre cât de mult influenţează acest mediu ideea generală de cultură, care este relaţia între cultură şi educaţie.

În atelierul sculptorului Ioan Bolborea, autorul Monumentului Marii Uniri şi criticul de artă Pavel Şuşară îşi vor exprima punctul de vedere pe subiectul „De ce stârneşte atâtea controverse orice monument care se ridică la noi? Cine hotărăşte ce e frumos, inspirat, necesar? Ce mai înseamnă…”patrimoniu”?”

(w500)

De la actorul Bogdan Dumitrache, unul dintre fondatorii celui mai recent teatru independent din Bucureşti – Apollo 111 – aflăm cum trăieşte în cultura română actuală un actor din filmele Noului Val Românesc, precum şi cât de greu îi e unui teatru independent să supravieţuiască.

(w500)

foto: zimbio.com

De ce pleacă tinerii muzicieni din România? Ce i-a făcut să rămână pe cei care alcătuiesc acum Orchestra Română de Tineret? Răspunsurile vin de la violoncelistul Marin Cazacu, creatorul Orchestrei Române de Tineret.

(w500)

Ce înţelegem prin „patrimoniu”: o discuţie înflăcărată despre ceva difuz sau necesitatea păstrării şi îngrijirii concrete a unor valori? Clarifică, pentru telespectatorii TVR, cercetătorul  Institutului de Istorie Nicolae Iorga, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, doctor în istorie şi civilizaţie şi doctor în sociologie.

(w500)

Iar interviul cu profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, se desfăşoară în prezenţa unor studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării şi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu şi va cuprinde întrebările celor prezenţi.

Emisiunea Ziua Culturii Naţionale de la TVR 1 se difuzează duminică, 15 ianuarie, de la aceeaşi oră, 21.10, şi la TVR HD, TVR Internaţional şi TVR+.

Producător: Adrian Ionică

Tot pe 15 ianuarie, de la ora 18.30, TVR 1 difuzează documentarul-portret Mihai Eminescu, realizat de Camelia Robe, iar de la ora 22.50 - spectacolul Fantezii în jazz, muzică şi poezie, cu Ion Caramitru şi Johnny Răducanu.

10:30 Fii tu însăţi

Film* Fii tu însăţi! (TOMBOY-SUA, 2019) PREMIERĂ

Regia Lee Friedlander

Cu: Trevor Donovan, Tiffany Smith

Comedie romantică. Iubitoare de sport, antrenoare de baseball şi prietenă la cataramă cu băieţii, Tori s-a simţit întotdeauna bine în pielea ei de fată „băieţoasă”. Când se îndrăgosteşte de Brian, care apreciază feminitatea mai convenţională, ea încearcă să-şi schimbe lookul şi comportamentul, însă va reuşi să se împace cu aceste schimbări ? Redactor Delia Clonaru

12:00 Pavarotti

(SUA-Regatul Unit-Franţa-Italia, 2019)

Regia Ron Howard

Scenariul: Cassidy Hartmann, Mark Monroe

Cu: Luciano Pavarotti, Andrea Griminelli, Nicoletta Mantovani, Plácido Domingo, Angela Gheorghiu, Zubin Mehta

* Documentar* Viaţa şi cariera renumitului tenor italian, Luciano Pavarotti, reconstituite prin interviuri de colecţie cu familia şi prietenii săi, filmări difuzate în premieră cu marele artist. Acest portret al unui om remarcabil şi gigant al muzicii este regizat de Ron Howard, laureat cu premiul Academiei Americane de Film. Redactor Cristina Crăciun

*2019-Two Riversides Film and Art Festival-Premiul Publicului;

*2019-Hollywood Music In Media Awards (HMMA)-Nominalizat la categoria Cel mai bun Program Special;

*2019-Critics' Choice Documentary Awards-Nominalizat la Categoriile Cel mai bun documentar de arhivă, Cel mai bun documentar biografic şi Cel mai bun documentar muzical;

*2020-Australian Film Critics Association Awards-Nominalizat la Categoria Cel mai bun documentar.

 
Performanţele olimpicilor români, recompensate la „Gala COSR”

Tricolorii medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost premiați cu mașini, în semn de recunoștință pentru performanțele lor ...

Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

Laura Fronoiu: „Sărbătorile de iarnă sunt speciale mai ales pentru că îmi aduc toată familia acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

 

#tvr1