loader
Foto

Reportaje olimpice şi cele mai proaspete informaţii de la Paris, în „Jurnal Olimpic”, la TVR

Eda Marcus, Costin Deşliu şi Vlad Arhire prezintă un buletin de ştiri olimpice, în fiecare zi, de la ora 14.40, în direct la TVR 1, TVR Sport şi TVR MOLDOVA. Telespectatorii pot vedea corespondenţele jurnaliştilor TVR aflaţi la Paris.

 

Eda Marcus

- Pentru prima dată în istoria olimpică, mascota nu este un animal, ci o bonetă. De secole, boneta frigiană simbolizează, pentru francezi, libertatea. Are culoarea roşie, vârful îndoit înainte şi a fost adoptată şi de revoluţionarii francezi în 1789. Pentru JO 2024, a primit o formă modernă, de... ştrumf.

- Ceremonia de deschidere a JO Paris 2024 va fi prima care nu se va desfăşura pe stadion la Jocurile Olimpice de vară. Însă, nu şi prima în absolut. La JO de vară ale tineretului de la Buenos Aires, în 2018, ceremonia a avut loc pe l’Avenida de 9 Julio, unde au fost prezenţi 200.000 de spectatori. Atunci a venit ideea. Iar preşedintele CIO Thomas Bach i-a sugerat preşedintelui comitetului de organizare ca ceremonia de la Paris să fie pe Champs-Elysees. „Va fi cam dificil”, a fost primul răspuns al acestuia, însă, după trei luni, a venit altul: „Am o veste bună şi una rea. Cea bună e că nu va fi pe stadion, iar cea rea e că nu va fi pe Champs-Elysees, ci pe Sena”. Pe 26 iulie, în 80 de barje, vor defila, pe aproape 5 km, delegaţiile din peste 200 de ţări.

- Măsurile de securitate din Paris devin tot mai stricte pe masură ce se apropie startul Jocurilor. În zona centrală, multe staţii de metrou, şi chiar străzi, sunt închise, există echipaje de poliţie la fiecare colţ de stradă, iar cei care locuiesc în zonă pot intra şi ieşi doar pe baza unor permise speciale…

- Un timişorean de 44 de ani, Cristian Măcelaru, va fi în centrul atenţiei la ceremonia de deschidere. El va dirija Orchestra Naţională a Franţei în cadrul festivităților care vor fi urmărite de peste un miliard de oameni din întrega lume la TV.

Astfel de exclusivităţi primim începând de luni, 22 iulie, în noul „Jurnal Olimpic”, programat zilnic, la TVR, pe perioada JO. Telespectatorii vor fi conectați la emoțiile Jocurilor Olimpice prin intermediul buletinului de ştiri difuzat la ora 14.40, la TVR INFO și TVR Sport – un sfert de oră de informaţii de la fața locului și de reportaje olimpice, aduse telespectatorilor de echipa TVR de la Paris. Românii din Republica Moldova vor putea urmări, de asemenea, „Jurnalul Olimpic” la aceeaşi oră.

La un secol de la cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice găzduită de capitala Franţei (4 mai – 27 iulie 1924), cea mai râvnită întrecere sportivă a planetei revine anul acesta la Paris.

Jocurile Olimpice de la Paris se desfăşoară în intervalul 26 iulie – 11 august, iar Jocurile paralimpice au loc în perioada 28 august – 8 septembrie 2024. Un număr de 10.500 de sportivi participă în cele 19 zile ale competiţiei olimpice, la 329 de evenimente dedicate, pe durata celor 754 de sesiuni ce reunesc atât competiţiile cât şi ceremoniile de premiere.

Televiziunea Română  transmite Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR Sport, TVR 1, TVR 2 şi TVR Moldova. Până atunci, telespectatorii TVR urmăresc emisiuni dedicate: legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „Învingătorii”, „Eroii” și „Speranțe”. Ana Maria Brânză şi Costin Deşliu moderează la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participă sportivi calificaţi la JO Paris 2024 şi antrenori ai acestora. Iar partenerii de dialog ai Irinei Păcurariu ne demonstrează cât de departe se poate ajunge prin „Forţa unui vis”.

3:55 Viaţa satului (R)

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica ...

Fizica cuantică: un pas către necunoscut

Fizica cuantică: un pas către necunoscut

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Tehnologiile care se bazează pe fenomene cuantice sunt azi peste tot în jurul nostru. Urmăriți în acest documentar pașii decisivi care au permis ...

Secretele neuroplasticității | VIDEO

Secretele neuroplasticității | VIDEO

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea și psihoterapeutul Mircea Ilie Dumitru, invitați în această ediție a emisiuunii “Eu pot”, realizată de ...

 

#tvr1