Ce este partajul succesoral şi cine moşteneşte averea în familie după un deces? Ce acte trebuie pentru succesiune? Cine poate solicita ieşirea din indivizune? Ce înseamnă rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Unde poate fi dezbatută succesiunea şi care este Instanţa competentă?
Mai multe detalii veţi afla în ediţia de luni, 14 aprilie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitata Mihaelei OLARU este Alina MUŞAT, avocat.
Prin partajul succesoral se pune practic capăt stării de indiviziune în care se găsesc persoanele care au calitatea de moştenitori şi care deţin în coproprietate unul sau mai multe bunuri pe care le-au moştenit. Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie, iar colateralii numai până la gradul al patrulea. Pot veni la moştenire prin reprezentare succesorală numai descendenţii copiilor defunctului şi descendenţii fraţilor/surorilor defunctului.
Până la începerea partajului succesoral, moştenitorii se află în stare de indiviziune, însemnând că respectivele persoane nu au drept de folosinţă pentru bunurile acceptate ca moştenire. Pentru a putea moşteni, condiţiile generale sunt: capacitatea succesorală, vocaţia succesorală legală şi concretă, să nu fi fost renunţător, nedemn sau înlăturat de la moştenire printr-o dispoziţie testamentară şi să fi acceptat moştenirea în termenul prevăzut de lege.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR