loader

Claude Monet, la Teleenciclopedia |VIDEO

Sâmbătă, 30 mai, de la ora 18:00, TVR1 vă invită să urmăriți o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, cu documentare despre Claude Monet, viața zimbrilor, arta mozaicului și erupția vulcanică.

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONET. IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE

De la „Răsărit de soare”, ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului cu nuferi, Claude Monet s-a străduit, neobosit, să-și exprime sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat, fără odihnă, până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

(w882)

ZIMBRII (ep.4/5)

Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârșitul secolului al XIX-lea, lupii cenușii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.

(w882)

SUBIECTUL  3:  DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL

Primele mozaicuri, cu forme romboidale și triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.d.Hr., curând, ajungând în Grecia antică, unde s-au „îmbogățit” cu figuri umane și zoomorfe. Însă tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea și al XV-lea.

(w882)

SUBIECTUL 4:   ODISEEA VULCANILOR (ep. 9)

La 8 iunie 1783, locuitorii regiunii Síða, din sudul Islandei, au fost martorii urmărilor dezastruoase ale erupției vulcanului Laki.  În anul 2010, erupția vulcanului islandez Eyjafjallajökull  a reamintit lumii puterea distructivă a Pământului. Întocmai ca pe vremea dinozaurilor, efectele s-au simțit până departe, dincolo de granițele micii țări. Gazele, cenușa și ceața acidă au poluat atmosfera deasupra Europei – Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța semnalând o creștere semnificativă a mortalității.

***
Emisiunea poate fi văzută în reluare duminică, 31 mai, ora 1:50, la TVR 1.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1