loader
Foto

Claude Monet, la Teleenciclopedia |VIDEO

Sâmbătă, 30 mai, de la ora 18:00, TVR1 vă invită să urmăriți o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, cu documentare despre Claude Monet, viața zimbrilor, arta mozaicului și erupția vulcanică.

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONET. IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE

De la „Răsărit de soare”, ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului cu nuferi, Claude Monet s-a străduit, neobosit, să-și exprime sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat, fără odihnă, până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

(w882)

ZIMBRII (ep.4/5)

Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârșitul secolului al XIX-lea, lupii cenușii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.

(w882)

SUBIECTUL  3:  DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL

Primele mozaicuri, cu forme romboidale și triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.d.Hr., curând, ajungând în Grecia antică, unde s-au „îmbogățit” cu figuri umane și zoomorfe. Însă tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea și al XV-lea.

(w882)

SUBIECTUL 4:   ODISEEA VULCANILOR (ep. 9)

La 8 iunie 1783, locuitorii regiunii Síða, din sudul Islandei, au fost martorii urmărilor dezastruoase ale erupției vulcanului Laki.  În anul 2010, erupția vulcanului islandez Eyjafjallajökull  a reamintit lumii puterea distructivă a Pământului. Întocmai ca pe vremea dinozaurilor, efectele s-au simțit până departe, dincolo de granițele micii țări. Gazele, cenușa și ceața acidă au poluat atmosfera deasupra Europei – Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța semnalând o creștere semnificativă a mortalității.

***
Emisiunea poate fi văzută în reluare duminică, 31 mai, ora 1:50, la TVR 1.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1