Sâmbătă, 30 mai, de la ora 18:00, TVR1 vă invită să urmăriți o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, cu documentare despre Claude Monet, viața zimbrilor, arta mozaicului și erupția vulcanică.
CLAUDE MONET. IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE
De la „Răsărit de soare”, ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului cu nuferi, Claude Monet s-a străduit, neobosit, să-și exprime sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat, fără odihnă, până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.
ZIMBRII (ep.4/5)
Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârșitul secolului al XIX-lea, lupii cenușii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.
SUBIECTUL 3: DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL
Primele mozaicuri, cu forme romboidale și triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.d.Hr., curând, ajungând în Grecia antică, unde s-au „îmbogățit” cu figuri umane și zoomorfe. Însă tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea și al XV-lea.
SUBIECTUL 4: ODISEEA VULCANILOR (ep. 9)
La 8 iunie 1783, locuitorii regiunii Síða, din sudul Islandei, au fost martorii urmărilor dezastruoase ale erupției vulcanului Laki. În anul 2010, erupția vulcanului islandez Eyjafjallajökull a reamintit lumii puterea distructivă a Pământului. Întocmai ca pe vremea dinozaurilor, efectele s-au simțit până departe, dincolo de granițele micii țări. Gazele, cenușa și ceața acidă au poluat atmosfera deasupra Europei – Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța semnalând o creștere semnificativă a mortalității.
***
Emisiunea poate fi văzută în reluare duminică, 31 mai, ora 1:50, la TVR 1.
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca