loader
Foto

Galerie foto

„Clopul meu păcurăresc îmi ţine mintea întreagă",

Nocturne cu Grigore Leşe, în prima ediţie din acest an, l uni, 10 martie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Marina Constantinescu
Nocturne

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Din 10 martie, reîncep Nocturnele la TVR 1. Primul invitat al Marinei Constantinescu este muzicianul, muzicologul, profesorul universitar şi realizatorul tv Grigore Leşe, cel care susţine că mintea lui întreagă este ţinută de clopul lui păcurăresc. Luni seară, de la ora 24.00, discuţia cu Grigore Leşe porneşte de la apariţia cărţii sale Acum ştiu cine sunt, publicată la Humanitas şi va putea fi urmărită şi pe TVR HD, ca şi pe tvrplus.ro.

„Eu am mai fost la tine în emisiune şi am vorbit despre sărbatoare. Ei bine, atunci când te repeţi, să schimbi şi locul, şi oamenii. Eu n-am schimbat nici locul, nici oamenii. Înseamnă că nu mă repet. Eu, azi, nu sunt cum am fost ieri", mărturiseşte Grigore Leşe, care a oferit publicului TVR  o ediţie memorabilă şi acum 9 ani.

La 60 de ani, Grigore Leşe ştie cine este: un om născut în satul Stoiceni, la „colţul şatrei". Un sat cu doar 140 de fumuri (case). Ştie că, de câte ori horeşte, reface legătura cu strămoşii săi şi, în acele momente, este el... cel adevărat. „Prea mult m-am risipit, ca să nu ştiu cine-s eu!", mărturiseşte maestrul.

„Eu nu vreau să îmbătrânesc degeaba. De aceea, nu las să treacă o zi fără să citesc o carte, fără să scriu un gând, fără să horesc. Este exerciţiul meu zilnic de regăsire", pe care Grigore Leşe îl împărtăşeşte în lucrarea sa Acum ştiu cine sunt.

„Cea mai grea întrebare este ce-ai mai făcut?", este de părere Grigore Leşe şi asta pentru că „mulţi nu ştiu ce să răspundă. Mulţi nu fac nimic." (Grigore Leşe)

În ediţia de luni sunt împărtăşite telespectatorilor pasaje seducător de frumos scrise de Grigore Leşe, prin lectura Marinei Constantinescu. „Mi-e dor să ascult vântul, s-ascult cum freamătă pădurea, să ascult liniştea nopţii. Aici, oamenii nu umblă noaptea, ca huhurezii. Nu-s ceasurile bune. În oraşe... umblă oamenii între ceasuri. Nu ştiu unde se duc. Nu-s nici pe drum, nici pe cărare...", fragment din Acum ştiu cine sunt.

 

Alte gânduri despre viaţă, despre viclenia oamenilor, despre brandul de ţară al României, despre „România împărţită în două - una care joacă în deplasare şi una care joacă acasă. S-or aduna", conchide Leşe, în dialogul realizatoarei cu Grigore Leşe la Nocturne de luni seară, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi oricând aveţi timp – pe TVR+.

Actualul sezon al emisiunii Nocturne a început pe 7 octombrie cu un invitat special: Ioan Holender. Apoi, lumea filmului a fost descifrată cadru cu cadru de: operatorul Vivi Drăgan Vasile, regizorul Cristi Puiu, criticul de film Mihai Chirilov, producătorul de film Ada Solomon, „vocea filmelor” Irina Margareta Nistor, scenaristele Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, regizorul de film Iulia Rugină, actorii Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, cineastul Vlad Păunescu, actorii Andi Vasluianu şi Şerban Pavlu, dar şi cu îndrăgitul Marcel Iureş.

 

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1