loader
Foto

Conflict ecleziastic în Ucraina şi Republica Moldova, declanşat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei | VIDEO

La „Breaking Fake News”, invitatul lui Marian Voicu, pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, ne-au explicat totul despre trecerea la calendarul ortodox pe stil nou în Ucraina. Duminică, 21 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

Pe 21 ianuarie, ediţia în premieră „Breaking Fake News” - prima emisiune din audiovizualul românesc dedicată dreptului de a fi informat corect - a explicat de ce avem sărbători creştine pe rit nou şi vechi, dar şi conflictul ecleziastic din ţările vecine ale României, declanşat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

​ Astfel, duminică, de la ora 19.00, la TVR 1, la rubrica „Interviul săptămânii”, jurnalistul Marian Voicu a stat de vorbă cu pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, despre extinderea conflictului din Ucraina pe mai multe paliere, inclusiv în ceea ce priveşte calendarul creştin ortodox.

 

(w882)

(w882)

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu 10 ani a generat și un conflict ecleziastic, nu doar în Ucraina ci și în Republica Moldova. Și nu doar la nivel instituțional, ci și în ceea ce privește calendarul creștin ortodox. În Republica Moldova, peste 60 de parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei a Bisericii Ortodoxe Ruse la Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. Iar în Ucraina, trecerea la calendarul ortodox pe stil nou nu este populară printre credincioșii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, deși aceasta s-a desprins în urmă cu 5 ani de Moscova.

(w882)

(w882)

(w882)

La „Conspirația săptămânii”, Tatiana Ţarfulea ne aduce clarificări în cazul disputei dintre cele două mitropolii existente în Republica Moldova: cea a Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, și cea a Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Cele două mitropolii își dispută de 30 de ani succesiunea asupra bisericilor și averilor acestora aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca această dispută să intre într-o nouă fază.

(w882)

(w882)

Autorităţile newyorkeze au descoperit un tunel secret sub o sinagogă din Brooklyn, ceea ce a stârnit imaginaţia adepţilor teoriilor conspiraţiei şi a alimentat interpretările antisemite. Preşedintele Ucrainei rămâne ţinta predilectă a propagandei ruse, care îl acuză pe reţelele de socializare că şi-a asigurat viitorul obţinând cetăţenia americană şi cumpărând în Germania o vilă a fostului şef al propagandei naziste, Joseph Goebbels. Şi tot pe reţelele de socializare, un videoclip de la o manifestaţie a feministelor din Elveţia a devenit viral fiind prezentat drept un protest pentru legalizarea poligamiei în Finlanda. Amănunte primim la „Revista presei fake”, cu Horia Grușcă.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Iar Gabriela Avram ne-a prezentat, la „Istoria și istoriile sale”, națiunea sârbă, născută în Kosovo. Aici a apărut un stat medieval puternic, înfrânt, însă, în 1389, de Imperiul Otoman. O bătălie pe care sârbii nu o vor uita niciodată. Acum, Kosovo este un stat care aparține albanezilor musulmani kosovari, deveniți majoritari de-a lungul secolelor. Istoria pe care o spune Kosovo poate fi a oricărui teritoriu din Europa de Est, regiune în care, nu o dată, războaiele și cei puternici au desenat granițele. Povestea unui conflict din Balcanii de Vest: Kosovo - stat, pentru unii, regiune, pentru alţii - la „Breaking Fake News”, duminică, pe TVR 1.

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*Puterea unui gest

Prezentatori: Anca Mazilu şi Izabela Marinescu-jurnalisti TVR

Invitati: SEBASTIAN ONAC, preşedinte Asociaţia „Maria Beatrice”,

SABINA ISDRĂILĂ-psihoterapeut,

Prin zoom / skype:

IRINA MARIA MOHORA-preşedinte Asociaţiei „Zâmbetul Îngerilor”,

ANDREEA PANCIU BĂLĂCESCU-prof Limba si literatura româna, scoala gimnazială Elena Văcărescu, Bucureşti
TATIANA TUŢĂ-fondator Asociaţia „România eşti tu”
Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producatori: Anca Mazilu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Înregistrare

Sezon nou

19:40 FILLER

financiar

 
Lumea justiției văzută prin ochii tinerilor

Lumea justiției văzută prin ochii tinerilor

publicat: luni, 30 decembrie 2024

În prag de An Nou, marți, 31 decembrie, vă propunem o ediție specială a emisiunii ”Oamenii și legea”. Invitați la masa profesioniștilor sunt ...

 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Trei gale într-o singură noapte! De Revelion, la TVR 1

Gala „Omul anului” 2024, Gala premiilor Eroii Comediei 2024, „Gala umorului” – o sărbătoare a omeniei şi curajului, momente umoristice de acum şi ...

 

#tvr1