loader
Foto

Conflict ecleziastic în Ucraina şi Republica Moldova, declanşat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei | VIDEO

La „Breaking Fake News”, invitatul lui Marian Voicu, pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, ne-au explicat totul despre trecerea la calendarul ortodox pe stil nou în Ucraina. Duminică, 21 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

Pe 21 ianuarie, ediţia în premieră „Breaking Fake News” - prima emisiune din audiovizualul românesc dedicată dreptului de a fi informat corect - a explicat de ce avem sărbători creştine pe rit nou şi vechi, dar şi conflictul ecleziastic din ţările vecine ale României, declanşat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

​ Astfel, duminică, de la ora 19.00, la TVR 1, la rubrica „Interviul săptămânii”, jurnalistul Marian Voicu a stat de vorbă cu pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, despre extinderea conflictului din Ucraina pe mai multe paliere, inclusiv în ceea ce priveşte calendarul creştin ortodox.

 

(w882)

(w882)

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu 10 ani a generat și un conflict ecleziastic, nu doar în Ucraina ci și în Republica Moldova. Și nu doar la nivel instituțional, ci și în ceea ce privește calendarul creștin ortodox. În Republica Moldova, peste 60 de parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei a Bisericii Ortodoxe Ruse la Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. Iar în Ucraina, trecerea la calendarul ortodox pe stil nou nu este populară printre credincioșii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, deși aceasta s-a desprins în urmă cu 5 ani de Moscova.

(w882)

(w882)

(w882)

La „Conspirația săptămânii”, Tatiana Ţarfulea ne aduce clarificări în cazul disputei dintre cele două mitropolii existente în Republica Moldova: cea a Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, și cea a Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Cele două mitropolii își dispută de 30 de ani succesiunea asupra bisericilor și averilor acestora aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca această dispută să intre într-o nouă fază.

(w882)

(w882)

Autorităţile newyorkeze au descoperit un tunel secret sub o sinagogă din Brooklyn, ceea ce a stârnit imaginaţia adepţilor teoriilor conspiraţiei şi a alimentat interpretările antisemite. Preşedintele Ucrainei rămâne ţinta predilectă a propagandei ruse, care îl acuză pe reţelele de socializare că şi-a asigurat viitorul obţinând cetăţenia americană şi cumpărând în Germania o vilă a fostului şef al propagandei naziste, Joseph Goebbels. Şi tot pe reţelele de socializare, un videoclip de la o manifestaţie a feministelor din Elveţia a devenit viral fiind prezentat drept un protest pentru legalizarea poligamiei în Finlanda. Amănunte primim la „Revista presei fake”, cu Horia Grușcă.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Iar Gabriela Avram ne-a prezentat, la „Istoria și istoriile sale”, națiunea sârbă, născută în Kosovo. Aici a apărut un stat medieval puternic, înfrânt, însă, în 1389, de Imperiul Otoman. O bătălie pe care sârbii nu o vor uita niciodată. Acum, Kosovo este un stat care aparține albanezilor musulmani kosovari, deveniți majoritari de-a lungul secolelor. Istoria pe care o spune Kosovo poate fi a oricărui teritoriu din Europa de Est, regiune în care, nu o dată, războaiele și cei puternici au desenat granițele. Povestea unui conflict din Balcanii de Vest: Kosovo - stat, pentru unii, regiune, pentru alţii - la „Breaking Fake News”, duminică, pe TVR 1.

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1