loader
Foto

Contractul de întreținere. Caractere juridice și condiții de validitate

Atunci când vorbim despre donaţie, testament, contract de întreţinere cu uzufruct viager sau de vânzare, ne gândim că sunt forme legale de protejare a persoanelor vârstnice sau vulnerabile. Ce se poate face în situaţia când un astfel de contract este încălcat? Poate fi anulat? Există obligaţia legală de a răspunde? Care sunt avantajele şi dezavantajele unui astfel de contract? Aflăm din ediția ”Oamenii și legea” redifuzată pe 4 martie, la TVR 1.

 

Oamenii și Legea

(w882)De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este Manuela TĂBĂRAŞ, notar.

(w882)Contractul de întrinere este un act juridic bilateral având valenţă juridică asemenea unui contract, prin care întreţinătorul este obligat să presteze anumite obligaţii faţă de întreţinut în schimbul dobândirii de către întreţinător, a unui capital de orice natură, determinat la momentul încheierii contractului de întreţinere, fiind considerat capitalul contractului.

Pe parcursul executării contractului de întreţinere, prestaţiile în natură trebuie adaptate şi actualizate în funcţie de vârsta şi evoluţia stării de sănătate a întreţinutului, a nevoilor sale concrete şi a costului vieţii, aşadar, clauzele se poate schimba în timp. În caz de litigiu între părţi pe această temă, instanţa de judecată va stabili dacă prestaţiile în natură efectuate de debitor au fost sau nu echitabile, în funcţie de valoarea capitalului transmis întreţinătorului şi condiţia socială anterioară a acestuia.

(w882)

Ediția s-a difuzat în premieră pe 14.11.2023.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

8:45 Teleshopping

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1