loader
Foto

Contractul de vânzare-cumpărare. Efecte juridice

Care sunt documentele necesare atunci când vindem sau cumpărăm un bun, ce taxe notariale sunt de achitat, ce trebuie să știe vânzătorul şi cumpărătorul pentru a nu fi înşelaţi într-o tranzacţie? Miercuri, 31 octombrie, aţi putut revedea o ediție „Oamenii şi legea” în care s-au discutat aceste aspecte.

 

Oamenii și Legea

Contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate, cu uzufruct, clauză de întreţinere, pentru achiziţia de case, terenuri sau bunuri de altă natură, toate acestea vorbesc despre unul dintre cele mai vechi acte juridice pe care un vânzător îl poate încheia cu un cumpărător.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Manuela TĂBĂRAŞ, notar.

(w882)

Fie că vorbim de casă sau apartament, pentru un contract de vânzare-cumpărare, este nevoie de: acte de identitate pentru cele două părţi, acte de proprietate ale imobilului, certificat fiscal emis pe numele proprietarului din care să rezulte faptul că acesta este la zi cu plăţile către Stat, documentaţie cadastrală, extras de carte funciară, certificat de performanţă energetică. În cazul apartamentelor, este nevoie şi de o adeverintă eliberată de asociaţia de proprietari/locatari, care să demonstreze situaţia datoriilor faţă de asociaţie şi ultima factură şi chitanţă pentru plata la zi a utilităţilor aferente locuinţei.

(w882)

În cazul persoanelor juridice, pentru a realiza un contract de vânzare-cumpărare imobil este nevoie inclusiv de un certificat de atestare fiscală a persoanei juridice de la ANAF, certificat de înregistrare la Registrul Comerţului sau actul în baza căruia se desfăşoară activitatea persoanei juridice, un certificat constatator valabil de la Registrul Comerţului, o împuternicire, delegaţie, sau hotărâre A.G.A. dacă există un reprezentant al persoanei juridice la încheierea actului şi o hotărâre A.G.A din care rezultă acordul asociaţilor cu privire la procesul de vânzare a imobilului.

(w882)

Ediția s-a difuzat pe 4 octombrie 2023.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1