Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? Cine poate beneficia de acest drep și cum poate fi anulat documentul? Este un drept stabilit printr-un act notarial, sau printr-un contract încheiat cu proprietarul imobilului? Revedem răspunsul, luni, 15 iulie, la „Oamenii şi legea”.
De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU este Carmen DIMA, notar.
Dreptul de uzufruct împuternicește o persoană să se bucure de dreptul de a se folosi de un bun și de a-i culege fructele, deși proprietarul este altcineva. Titularul a ales așadar să cedeze dreptul de posesiune și folosință unei persoane, aceasta din urmă având obligația să restituie bunul în starea în care l-a primit, să îl conserve. În această situație titularul se numește nudul proprietar, în timp ce persoana care folosește bunul și culege fructele este uzufructuar.
Clauza de abitație viageră inserată în cuprinsul unui contract de vânzare-cumpărare al unui imobil permite vânzătorului să locuiască în imobilul care face obiectul transferului de proprietate până la sfărșitul vieții. În practică, această clauză este însoțită în marea majoritate a situațiilor și de o clauză de întreținere.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Ediția a fost difuzată în premieră pe 29.04.2024.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
- Raluca AMZĂR
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU