Cum trebuie încheiat un contract de vânzare - cumpărare cu clauză de întreținere astfel încât persoanele vârstnice sau vulnerabile să fie protejate? Ce presupune această clauză de întreţinerea pe care trebuie să o respecţi în baza contractului? Cât timp trebuie acordată întretinerea şi care ar putea fi motivele invocate pentru anularea unui astfel de document? Ce posibilități au la îndemână părțile pentru a rezolva eventualele problemele apărute, fie că vorbim de soluționarea lor pe cale amiabilă, fie atunci când se ajunge pe rolul instanțelor de judecată?
Răspunsul, în ediția de miercuri, 28 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitata Mihaelei OLARU este Manuela TĂBĂRAŞ, notar.
Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi drept de habitaţie viageră este varianta la care apelează tot mai des persoanele cu venituri mici şi fără rude care să le ajute. Astfel, vânzătorul înstrăinează o locuinţă, iar cumpărătorul se obligă să-i asigure întreţinere constând în hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale pe timpul cât vânzătorul va trăi, iar după moartea acestuia să îl înmormânteze. De asemenea, vânzătorului i se conferă dreptul de a locui pe tot parcursul vieţii în acea locuinţă. Existenţa unei clauze de uzufruct nu implică automat şi existenţa unei clauze de întreţinere şi invers. Pentru a-şi produce efectele juridice şi pentru a obliga cumpărătorul la respectarea unui uzufruct şi la prestarea unei întreţineri, este obligatoriu ca, în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare să se menţioneze ambele clauze. De asemenea, nimic nu împiedică părţile să insereze doar una dintre cele două clauze efectele jurdice producându-se doar aşa cum acestea reies din clauza aleasă şi inserată de parţi.
Dreptul de uzufruct poate înceta în următoarele situaţii: moartea uzufructuarului - aşadar dreptul de uzufruct nu se moşteneşte de către moştenitorii legali ai beneficiarului; expirarea termenului stabilit în contract ca dată limită; prin renunţarea la uzufruct (se realizează printr-o declaraţie la notar); lipsa de folosinţă timp de 10 ani; la hotărârea instanţei, dacă uzufructuarul abuzează de imobil, sau îi aduce stricăciuni.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți această ediție a emisiunii OAMENII ȘI LEGEA miercuri, 28 mai, de la ora 9:00.
***
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR