Ce sunt clauzele abuzive și cum se pot strecura în contractele dintre profesioniști și consumatori? Cum se contestă o clauză care nu a fost negociată direct cu consumatorul și care duce la un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților? În măsura în care contractul nu își mai poate produce efectele după înlăturarea clauzelor considerate abuzive, consumatorul poate solicita rezilierea contractului?
Detalii, în ediția de marți, 29 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
De la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este Marcel-Liviu-Alexandru BĂCILĂ, avocat.
Potrivit legii, o clauză contractuală este considerate abuzivă dacă nu a fost negociată direct cu consumatorul sau dacă, prin ea însăși sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerintelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților. Printre cele mai frecvente clauze abuzive care se pot regăsi în contractele de credit sunt cele care fac referire la perceperea unor comisioane bancare, caracterul variabil al dobânzii, declanșarea scadenței anticipate.
În cazul în care instituția bancară nu agreează înlăturarea clauzelor abuzive în mod amiabil, prin încheierea unui act adițional la contractul de credit, consumatorul are posibilitatea de a apela la intervenția instanțelor de judecată, promovând în acest sens o acțiune ce ar avea ca obiect constatarea nulității absolute a clauzelor abuzive.
Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți în premieră această ediție a emisiunii „ Oamenii și legea” marți, 29 aprilie, de la ora 9:00.
Moderator:
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională:
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător:
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR