Când se poate introduce partajul după divorț și care este procedura? Ce drepturi are un soț asupra bunurilor proprii ale celuilalt? Salariul este bun comun? Dar pensia? Ce se întâmplă cu datoriile comune? Unde se face partajul? La notar, în instanţă sau în faţa unui mediator? Ce se întâmplă cu bunurile care nu pot face obiectul partajului după divorţ? Răspunsul, în ediţia de miercuri, 7 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitata Mihaelei OLARU este Elena BUSTEA, avocat.
Potrivit legii, nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui soţ: bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune; bunurile de uz personal; bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri; drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat; bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri; indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi; bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora; fructele bunurilor proprii.
Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporțional cu cota-parte a fiecărui coproprietar. Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri: atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora; vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînțelegere, la licitație publică, în condițiile legii și distribuirea prețului către coproprietari proporțional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Oamenii și legea”, miercuri, 7 mai, de la ora 9:00, la TVR 1 și pe TVR+.
***
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR