loader

Cum va fi salvat Complexul Energetic Oltenia?

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a fost invitatul jurnalistei TVR Alina Stancu în ediţia de marți, 23 februarie, a emisiunii „Prim-plan”, transmisă în direct, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Alina Stancu

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În urma situaţiei financiare dezastruoase şi a pierderilor imense de la Complexul Energetic Oltenia, ministrul Energiei a declarat că este nevoie de o schimbare radicală de strategie. Decizia de a muta CEO de la Târgu-Jiu la Bucureşti a stârnit o amplă reacţie în Oltenia, ajungându-se la proteste care au adunat peste 3.000 de oameni în stradă.

Jurnalista TVR Alina Stancu ne-a aşteaptat alături de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la ediţia de marţi, 23 februarie, a emisiunii Prim-plan, pentru o dezbatere pe această temă. În aceeaşi ediţie, moderatoarea a pus în discuţie relaţia UE - Marea Britanie şi efectele recentelor decizii pentru locuitorii statelor Uniunii Europene.

„După mulţimea de decizii greşite din ultimii ani, decizii care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a menţine locul Complexului Energetic Oltenia în Sistemul Energetic Naţional", afirma Victor Grigorescu pe pagina personală de Facebook. Cum va fi salvat Complexul Energetic Oltenia şi dacă mutarea sediului social al companiei la Bucureşti este soluţia, aflăm de la invitatul Alinei Stancu la Prim-Plan de marţi seară.

(w882) Victor Gri

În partea a doua a emisiunii, George Butunoiu, specialist în piaţa muncii şi Ionel Nicu Sava, specialist în relaţii internaţionale au fost invitaţii Alinei Stancu la o analiză asupra modului în care se schimbă Uniunea Europeană odată cu cedarea în fata Marii Britanii (piaţa muncii, diplomatic etc.).

De luni până joi, după Telejurnal, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un program de dezbateri şi analize privind principalele subiecte ale zilei. Şi telespectatorii pot adresa propriile întrebări pentru invitaţii emisiunii Prim-plan din această seară, pe pagina de Facebook a Ştirilor TVR.

 

foto: Grigore Popescu, Agerpres

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1