loader
Foto

Curaj, mândrie, perseverență, valori promovate la „Ora Regelui”, pe TVR 1 | VIDEO

Ca în fiecare săptămână, „Ora Regelui” vine cu subiecte interesante pentru telespectatorii TVR 1. Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 14.30, despre bursele regale acordate studenţilor, reînnoirea certificatelor de furnizor al Casei Regale sau Ziua veteranilor din teatrele de operaţii.

 

Ora Regelui

Opt studenți cu rezultate remarcabile la învățătură au primit câte o Bursă Regală. Aceasta are caracter anual și continuă tradiția de susținere și de încurajare a educației naționale de către Coroană.

(w500)

Bursele ce poartă numele întemeietorului României moderne, Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta sunt oferite studenților de la Academia de Studii Economice din București. Fondate de Majestatea Sa Margareta și de Principele Radu în anul 2015 și dedicate studenților Basarabiei, Bursa Regele Ferdinand și Bursa Regina Maria sunt acordate altor doi tineri de la Universitatea de Stat din Moldova. Bursele Regele Mihai și Regina Ana, fondate în anul 2019, sunt împărțite, în mod egal, de alte instituții de învățământ prestigioase, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Universitatea Tehnică din Chișinău, fiecare având câte doi studenți bursieri.

(w500)

În cadrul ceremoniei de la Palatul Elisabeta, au fost reînnoite certificatele de furnizor al Casei Regale pentru patru companii românești, iar alte patru au primit primul vot de încredere pentru profesionalismul lor. Ce îi motivează pe antreprenori și ce aspirații au, aflăm în ”Ora Regelui”.

(w882)

Data de 11 noiembrie, cunoscută drept Ziua Armistiţiului din 1918, care marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, dar și drept cea în care, opt decenii mai târziu, a căzut la datorie primul militar român aflat în misiune în Afganistan, a fost declarată Ziua veteranilor din teatrele de operații.

(w500)

Anual, în această zi, are loc „Duatlonul Regal Invictus”. Principele Radu a fost alături de militari, de vânătorii de munte din Brigada 33 „Posada”, de voluntarii din Asociația Invictus și de amatorii de sport, la Curtea de Argeș. Veteranii români ai teatrelor de război din prezent participă, de-a lungul anului, alături de civili, la competiții organizate în diferite orașe din țară, care promovează sportul în viața de zi cu zi a tuturor generațiilor de români. Totodată, militarii Invictus vor să sublinieze rolul esențial pe care sportul l-a jucat în viața lor, după traumele psihice și fizice pe care le-au trăit în timpul misiunilor.

„Cupa Bujorul Românesc”, destinată pasionaților de ciclism, e organizată de Ziua Eroilor, în Parcul Natural Comana, iar „Ștafeta Veteranilor Invictus” își încheie misiunea de Ziua Armatei, la Carei.

(w882)

Invictus Games, jocurile internaționale dedicate militarilor răniți, au debutat în 2014, la propunerea Principelui Harry, Duce de Sussex, fost ofițer al Armatei Britanice și combatant pe frontul din Afganistan. Inițiativa regală a fost adoptată cu succes de țara noastră, proiectul de voluntariat primind Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu, în anul 2016. De atunci, Asociația Voluntarilor Invictus a fost susținută, cu devotament, de Familia Regală a României, atât în cadrul proiectelor desfășurate în țară, cât și la marile competiții internaționale. La Düsseldorf, Principele Radu a luat parte la ceremoniile de medaliere a sportivilor și a fost alături de galeria națională pentru încurajarea  echipei României care a obținut, în Germania, nu mai puțin de 14 medalii.

(w500)

Bătălia Bucureștiului, o lectie aproape uitată despre Primul Război Mondial, a fost predată de Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, vizitatorilor Muzeului Geologic Național. Clădirea situată pe Şoseaua Kiseleff, printre vilele ce au aparţinut cândva elitei bucureştene, adăpostește colecții de minerale și roci, alcătuite de generații întregi de geologi, însă este deseori gazda evenimentelor cu tematică diversă, de la expoziții temporare de cristale și bijuterii până la incursiuni în istorie.

(w500)

Asociaţia de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, în colaborare cu Asociaţia Detecţii Gorj, Asociaţia Cultural-Istorică Pleniceanu şi Asociaţia Cultural-Știinţifică „In memoriam Gheorghe Munteanu Murgoci”, a reușit să strângă 100 de obiecte din război, în expoziția documentară dedicată Bătăliei pentru București, din toamna anului 1916. Găsite și recondiționate cu mult respect de colecționari, ele spun povești incredibile despre oameni care au facut sacrificii enorme pentru țară.

(w882)

Cu dăruire şi cu recunoştinţă faţă de jertfa eroilor căzuţi la datorie, membrii Asociaţiei de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” dau viaţă unor file de  istorie. Îi putem întâlni în cele mai neaşteptate locuri, replicând poveştile impresionante ale vremurilor demult apuse, dar care au definit națiunea.

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 14.30, iar la TVR Internațional – sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la 16.30. Telespectatorii TVR Moldova pot urmări ediţia joi, 30 noiembrie 2023, ora 16.00.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori:  Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia

foto: romaniaregala.ro

 

 

 

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

23:40 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 9

Producător Daniela Enăchescu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1