loader

Cutremurul din PSD şi anchetele DNA, în Foc încrucişat

Politologul Cristian Pârvulescu şi sociologul Mirel Palada au fost invitaţii Alinei Stancu la dezbaterea din 26 octombrie de la TVR 1 şi TVR+.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Ediţia din 26 octombrie a emisiunii Foc încrucişat de la TVR 1 a avut ca teme de dezbatere cutremurul din PSD din aceasta săptămână, respectiv anchetele şi arestările DNA, dar şi dreptul românilor la vot. În aceeaşi ediţie, s-a mai discutat despre amnistia şi dosarul „Fraude la Referendum”. Moderatoarea Alina Stancu şi invitatul permanent Cornel Nistorescu au discutat pe marginea acestor subiecte cu politologul Cristian Pârvulescu şi cu sociologul Mirel Palada. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

În cadrul emisiunii, politologul Cristian Pârvulescu şi-a exprimat opinia că, pe 2 noiembrie, „prezenţa la vot va fi mai mică decât în 2009”. În acelaşi timp, el este convins că viitorul preşedinte nu va fi ales în scrutinul de duminica viitoare: „În România, este imposibil să nu avem cel de-al doile tur de scrutin”, a afirmat politologul la Foc încrucişat.

În ceea ce priveşte anchetele DNA, despre care invitatul Alinei Stancu spune că „merg pe logica manualului de campanie”, Justiţia, în opinia sa, „nu poate să facă abstracţie de politică”. „Întrebarea care se pune este dacă Serviciile Secrete încearcă să-şi propulseze oamenii în poziţii cheie”, conchide politologul.

Mirel Palada, la rândul său, a remarcat că „există o tensiune din ce în ce mai ridicată în această campanie”. Conform statutului şi pregătirii sale, sociologul a ţinut să îl contrazică pe Cristian Pârvulescu: „Sunt singura persoană, de aici, care gestionează sondaje, prin urmare spun că estimările de participare la vot sunt convergente cu 2009”.

„Justiţia trebuie să-şi urmeze cursul”, a mai afirmat Mirel Palada la Foc încrucişat, tot el punctând că, în ceea ce-i priveşte pe români, „este nevoie de o schimbare de valori”.

***

Din 7 septembrie, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1