loader
Foto

De la Sighișoara, în toată lumea! Carte poștală dedicată Festivalului Intercultural ProEtnica 2023

Cel mai important festival intercultural din România, ProEtnica 2023, s-a văzut la TVR în perioada 24-27 august.

 

Poșta Română a marcat desfășurarea, la Sighișoara, a ediției a XIX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica 2023 prin editarea unei cărți poștale speciale. Cartea poștală ProEtnica 2023 s-a distribuit gratuit, vineri, 25.08.2023, începând cu ora 16.00. Cei prezenți la Festivalul ProEtnica de la Sighișoara au putut expedia această carte poștală gratuit.

(w882)

La TVR am ați aflat totul despre evenimentul ajuns la cea de-a XIX-a ediţie din corespondenţele jurnalistei Teodora Drăgoi, în cadrul emisiunilor informative. O nouă serie a Podcastului 11%, realizată de Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi, s-a înregistrat la Sighişoara în perioada 24-27 august. TVR este coproducător al evenimentului.

(w500)

Piața Cetății din Sighișoara, scena spectacolelor pline de culoare ale minorităților naționale

Turiștii și localnicii s-au bucurat de evenimentele din acest weekend de la Sighișoara. Singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a devenit punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. TVR a fost coproducător al festivalului.

(w882)

„Cetatea Sighișoarei este animată de turiști din întreaga țară, dar și din străinătate: Polonia, Franța, Italia, Marea Britanie și chiar Mozambic. Pentru toți, festivalul este o surpriză frumoasă, unică. Și o șansă reală pentru ei să cunoască ce înseamnă România. În acest weekend, datorită acestui festival, aproape toate locurile de cazare din orașul Sighișoara au fost ocupate, ceea ce pentru orgnizatori reprezintă un imbold de a păstra tradiția Festivalului”, ne-a transmis jurnalista TVR Teodora Drăgoi, de la redacţia Alte Minorităţi, cea care ne-a ținut la curent pe durata desfășurării festivalului cu relatări şi intervenţii în direct la principalele emisiuni informative ale posturilor TVR.

(w882)
Cele mai multe evenimente din program s-au desfășurat pe scena din Piața Cetății medievale a Sighișoarei și cuprind spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a devenit pentru câteva zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare  din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, s-a deschis cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.

În paralel, au avut loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală, mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Mahala Rai Banda, primii invitați ai Podcastului 11%, filmat în Sighișoara

(w882)

În prima zi de festival, pe 24 august, vizitatorii Cetății Medievale au putut vedea și savura dansuri grecești, săsești, albaneze, macedonene, șvăbești, italienești și au putut cânta alături de formația romă Mahala Rai Banda. De altfel, tot în Cetatea Sighișoarei, Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi de la TVR, a început înregistrările speciale ale Podcastului 11%. „Primii mei invitați, Mahala Rai Banda, au vorbit deschis despre frumusețea unui astfel de festival. Întâlnirea cu publicul din Sighișoara, dar și cu celelalte minorități naționale este încărcată de emoție și bucurie”. În celelalte seri de festival, Ionuţ Galani&Band, Trupa Mano&Gregor, dar şi reprezentanţii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti au bucurat spectatorii din Piața Cetății. Tot ei au fost protagoniștii Podcastului 11%. Prima înregistrare a fost disponibilă pe canalul de YouTube al TVR vineri, 25 august, ora 20.00.

7:00 Vreau sa fiu sănătos!

(redifuzare) Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chioţea

Producători: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1