loader
Foto

De la Sighișoara, în toată lumea! Carte poștală dedicată Festivalului Intercultural ProEtnica 2023

Cel mai important festival intercultural din România, ProEtnica 2023, s-a văzut la TVR în perioada 24-27 august.

 

Poșta Română a marcat desfășurarea, la Sighișoara, a ediției a XIX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica 2023 prin editarea unei cărți poștale speciale. Cartea poștală ProEtnica 2023 s-a distribuit gratuit, vineri, 25.08.2023, începând cu ora 16.00. Cei prezenți la Festivalul ProEtnica de la Sighișoara au putut expedia această carte poștală gratuit.

(w882)

La TVR am ați aflat totul despre evenimentul ajuns la cea de-a XIX-a ediţie din corespondenţele jurnalistei Teodora Drăgoi, în cadrul emisiunilor informative. O nouă serie a Podcastului 11%, realizată de Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi, s-a înregistrat la Sighişoara în perioada 24-27 august. TVR este coproducător al evenimentului.

(w500)

Piața Cetății din Sighișoara, scena spectacolelor pline de culoare ale minorităților naționale

Turiștii și localnicii s-au bucurat de evenimentele din acest weekend de la Sighișoara. Singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a devenit punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. TVR a fost coproducător al festivalului.

(w882)

„Cetatea Sighișoarei este animată de turiști din întreaga țară, dar și din străinătate: Polonia, Franța, Italia, Marea Britanie și chiar Mozambic. Pentru toți, festivalul este o surpriză frumoasă, unică. Și o șansă reală pentru ei să cunoască ce înseamnă România. În acest weekend, datorită acestui festival, aproape toate locurile de cazare din orașul Sighișoara au fost ocupate, ceea ce pentru orgnizatori reprezintă un imbold de a păstra tradiția Festivalului”, ne-a transmis jurnalista TVR Teodora Drăgoi, de la redacţia Alte Minorităţi, cea care ne-a ținut la curent pe durata desfășurării festivalului cu relatări şi intervenţii în direct la principalele emisiuni informative ale posturilor TVR.

(w882)
Cele mai multe evenimente din program s-au desfășurat pe scena din Piața Cetății medievale a Sighișoarei și cuprind spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a devenit pentru câteva zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare  din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, s-a deschis cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.

În paralel, au avut loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală, mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Mahala Rai Banda, primii invitați ai Podcastului 11%, filmat în Sighișoara

(w882)

În prima zi de festival, pe 24 august, vizitatorii Cetății Medievale au putut vedea și savura dansuri grecești, săsești, albaneze, macedonene, șvăbești, italienești și au putut cânta alături de formația romă Mahala Rai Banda. De altfel, tot în Cetatea Sighișoarei, Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi de la TVR, a început înregistrările speciale ale Podcastului 11%. „Primii mei invitați, Mahala Rai Banda, au vorbit deschis despre frumusețea unui astfel de festival. Întâlnirea cu publicul din Sighișoara, dar și cu celelalte minorități naționale este încărcată de emoție și bucurie”. În celelalte seri de festival, Ionuţ Galani&Band, Trupa Mano&Gregor, dar şi reprezentanţii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti au bucurat spectatorii din Piața Cetății. Tot ei au fost protagoniștii Podcastului 11%. Prima înregistrare a fost disponibilă pe canalul de YouTube al TVR vineri, 25 august, ora 20.00.

18:15 România face bine

* Prezintă Irina Luca

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea: România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

Poveștile ediției din 4 aprilie ne fac optimiști: Via Transilvanica, Via Muntenia, oameni care au construit lucruri mărețe, care și-au depășit limitele.

*Reportaj Via Transilvanica “drumul care unește” și care străbate România pe diagonală, 1400 de km, de la Mănăstirea Putna până la Drobeta Turnu Severin. Poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau pe cal, trece prin peisaje extraordinare, scoate la lumină comunități și a ajuns pe listele cu cele mai frumoase locuri din lume.

*Reportaj Eva, ultramaratonista fara limite.

Pasionată de ultramaraton, a fost acceptată, în urmă cu câțiva ani,

să străbată alături de Tibi Ușeriu, în alergare, întregul traseu Via Transilvanica, 1400 de kilometri, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin.

A fost singura femeie, într-o echipă cu 9 concurenți. O probă de rezistență, fizică și mentală. Eva a dus cursa până la linia finală.

*Via Muntenia

După Via Transilvanica, și Muntenia se poate mândri cu un drum care îi leagă poveștile și oamenii.

Via Muntenia-poate fi parcursă pe jos sau pe bicicletă și străbate întrega zonă subcarpatică dintre Cozia și Focșani. O întâlnire cu natura și cu istoria, care poate fi și o aventură spirituală. 600 de kilometri de peisaje, cu experiențe autentice și oameni primitori.

*Olar

Ultimul reportaj al editiei ne spune povestea lui Nini. Așa îl știu toți pe Nicolae Porojan, cel mai cunoscut olar din zona Dâmboviței. Îi plăcea să sculpteze în lemn, avea atestat de ghid turistic, dar după ce a descoperit olăritul, n-a mai facut altceva.

Jurnaliștii care au semnat reportajele ediției: Manuela Aldea, Irina Luca,

Tiberiu Ștefănescu

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

18:45 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Povestea săptămânii

Turcia: proteste pro-democrație sau „lovitură de stat”?

Arestarea primarului Istanbulului după ce a fost declarat candidatul opoziției la alegerile prezidențiale din 2028 a scos în stradă milioane de turci. Este un moment critic pentru viitorul Turciei?

Invitat: Dragoș Mateescu-analist, Institutul Diplomatic Român

Istoria și istoriile sale

Turcia, 2016-un puci eșuat

În vara lui 2016, în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Cine a avut de câștigat și care au fost urmările?

Revista presei fake

Asasinarea lui JFK: noi dezvăluiri, aceleași teorii ale conspirației

Prezentată de Donald Trump ca o dezvăluire majoră, desecretizarea a zeci de mii de documente din dosarul asasinării lui J. F. Kennedy i-a dezamăgit pe istorici, dar i-a activat pe promotorii teoriilor conspiraţiei.

Teoria conspirației

Rețeaua Doppelgänger

Clonarea site-urilor unor publicații de presă renumite pentru a răspândi articole mincinoase este cunoscută ca Doppelgänger. Aceasta este doar una din tehnicile folosite de Rusia pentru a manipula spațiul informațional.

Spărgătorii de fake news, cu Horia Sârghi și Mihai Geamănu

Adă-mi sabia, începe măcelul!

Zaiafet și Geminschi au aflat că suntem iar chemați la război atât noi, românii, cât și întreaga Europă și că rușii copiază ziare adevărate pentru a camufla mai bine falsurile.

Producător Marian Voicu

 
Succesiunea – un drept legal

Succesiunea – un drept legal

publicat: vineri, 04 aprilie 2025

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Cine poate solicita ieşirea din indivizune? Ce este rezerva succesorală şi care ...

Povești cu parfum de București, în debutul noului sezon „Exclusiv în România

Căutăm istorii inedite, motiv pentru care Cristi Tabără şi echipa lui ne invită să pornim într-o vizită la Cimitirul Bellu, dar şi în monumentul ...

„Marile minciuni vinovate”, filmul ce deschide un nou sezon „Dosar România”

Din 7 aprilie, seria publicistică „Dosar România”, ce poartă semnătura producătorului Răzvan Butaru, se vede în fiecare seară de luni, de la ora ...

 

#tvr1