loader
Foto

Galerie foto

De Paşti, speranţă şi lumină pentru Izolaţi în România

În a doua şi a treia zi de Paşti, pe 9 şi 10 aprilie, realizatoarea Dite Dinesz revine cu două episoade speciale ale seriei Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie. Le urmărim la TVR 1, de la ora 21.00.

 

Izolaţi în România

Dobraia, Ineleţ, Cracu Mare, Prisacina, Tatu, Smogotin sunt cătunele unde ajungi pe o potecă sau, când e vreme bună, doar cu maşini de teren puternice.

Medicul nu a ajuns niciodată în aceste cătune, iar cei mai mulţi dintre locuitorii lor nu au fost niciodată la doctor. Dite Dinesz ne-a arătat viaţa grea a oamenilor din aceste cătune în 2017, în mult îndrăgita serie de reportaje Izolaţi în România. Acum, în a doua şi a treia zi de Paşti, pe 9 şi 10 aprilie, Dite Dinesz revine cu două episoade speciale Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie.

(w500)

Pe 9 aprilie, însoţim caravana medicală formată din 30 de medici şi asistente, organizată special pentru Izolaţi în România. Au pornit într-o sâmbătă, de 17 martie, ora 06.00, din faţa Spitalului Militar din Timişoara. Într-o zi cu cod galben de ploi. Care nu a oprit Caravana medicală pentru Izolaţi în România să străbată potecile într-o acţiune de amploare, de voluntariat în cătunele din Caraş Severin. A fost o zi a bucuriei de a dărui, pe care Dite Dinesz o împărtăşeşte telespectatorilor TVR 1 luni, 9 aprilie, de la ora 21.00.

(w500)

„Liniştea de la Dobraia ne aştepta... muntele a fost de partea noastră, a ţinut codul galben departe... Multă emoţie, multă mulţumire, multă omenie – asta am întâlnit şi trăit.

România 100 este România celor 100 de Izolaţi care au bătut potecile în cârje, pe cai sau în căruţe pentru a a fi văzuţi de un medic... România 100 este România celor 30 de cadre medicale de la Spitalul Militar Timişoara care au ales să meargă în vârf de munte pentru a oferi consultaţii... România 100 este România oamenilor în nevoie şi a oamenilor care le sar în ajutor... Am avut parte şi de o surpriză... prezenţa discretă a domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul Apărării Naţionale care a ales sa petreacă sâmbăta cu Izolaţii...”, rezumă realizatoarea seriei Izolaţi în România acţiunea de voluntariat a medicilor şi cadrelor medicale de la Spitalul Militar din Timişoara.

Pentru ca medicii să ajungă la şcoala din Dobraia a fost nevoie de ajutorul Primăriei Cornereva, care, timp de mai multe zile, a curăţat drumul forestier acoperit cu zăpadă. 15 maşini de teren ale locuitorilor din Corenereva au urcat medicii, aparatura medicală, medicamente şi cadouri pentru Izolaţi în România. Un aparat EKG, unul de măsurat glicemia au funcționat cu curentul produs de panourile solare montate de Free Mioriţa. Locuitorii cătunelor uitate de lume au beneficiat gratuit de consultaţii cardiologice, ORL, stomatologie, oftalmologie, gastroenterologie, etc. O echipa mobilă, formată din medici de la Urgenţe s-a deplasat acasă la cei care nu au putut ajunge la şcoala din Dobraia. „Cei din cătunele cele mai îndepartăte au avut de făcut 4 ore pe jos, dar s-au bucurat să vină pentru că nu i-a văzut niciodată medicul. Au primit medicamente şi ochelari de vedere gratuit, dar şi un pachet de Paşte, cu alimente şi cozonac.

Alături de Spitalul Militar din Timişoara s-au implicat Mitropolia Banatului, Carrefour Romania, Profi Romania, mai multe farmacii... Au făcut fapte bune pentru România. Mulţumim pentru omenie!”, Dite Dinesz.

 

„Viaţa e bucuria suferinţelor. Ai suferit şi-apoi te bucuri"

(w882)

Şi tot la TVR 1, în 10 aprilie, vedem primul episod din seria Izolaţi in România 2018; e de altfel o promisiune fermă pe care Dite Dinesz le-o face telespectatorilor TVR 1 că va reveni cu noi episoade cât mai curând.

„Am pornit din nou la drum în locuri în care nu am mai fost. Singurătatea în munţi nu e uşoară, dar oamenii de aici au găsit o cale să se împace cu ea”, începe Dite Dinez povestea.

Peştereanu are 90 de ani şi trăieşte singur lângă o peştera care-i a lui.

În Bădăi mai trăieşte, liniştită, ultima familie dintr-un cătun ce avea cândva peste 20 de case.

Maria din Sfoartea plânge în fiecare zi când vede câte o cruce agăţată pe câte un copac. Băiatul ei a ales, din singurătate, să cioplească în fiecare zi numai cruci.

Cu toţii au înţeles că în viaţă există bucurie doar după suferinţă. Vorba lui Peştereanu, „viaţa e bucuria suferinţelor. Ai suferit şi-apoi te bucuri".

(w882)

(w882)

Primul episod din noua serie Izolaţi în România a fost filmat în cătunele Sfoartea, Plai, Badai din judeţul Alba. Telespectatorii TVR 1 îl pot viziona marţi, 10 aprilie, de la ora 21.00.

 

 

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1