De Paşti, speranţă şi lumină pentru Izolaţi în România
miercuri, 04 aprilie 2018
În a doua şi a treia zi de Paşti, pe 9 şi 10 aprilie, realizatoarea Dite Dinesz revine cu două episoade speciale ale seriei Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie. Le urmărim la TVR 1, de la ora 21.00.
Alte legături
Izolaţi în România

Dobraia, Ineleţ, Cracu Mare, Prisacina, Tatu, Smogotin sunt cătunele unde ajungi pe o potecă sau, când e vreme bună, doar cu maşini de teren puternice.

Medicul nu a ajuns niciodată în aceste cătune, iar cei mai mulţi dintre locuitorii lor nu au fost niciodată la doctor. Dite Dinesz ne-a arătat viaţa grea a oamenilor din aceste cătune în 2017, în mult îndrăgita serie de reportaje Izolaţi în România. Acum, în a doua şi a treia zi de Paşti, pe 9 şi 10 aprilie, Dite Dinesz revine cu două episoade speciale Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie.

(w500)

Pe 9 aprilie, însoţim caravana medicală formată din 30 de medici şi asistente, organizată special pentru Izolaţi în România. Au pornit într-o sâmbătă, de 17 martie, ora 06.00, din faţa Spitalului Militar din Timişoara. Într-o zi cu cod galben de ploi. Care nu a oprit Caravana medicală pentru Izolaţi în România să străbată potecile într-o acţiune de amploare, de voluntariat în cătunele din Caraş Severin. A fost o zi a bucuriei de a dărui, pe care Dite Dinesz o împărtăşeşte telespectatorilor TVR 1 luni, 9 aprilie, de la ora 21.00.

(w500)

„Liniştea de la Dobraia ne aştepta... muntele a fost de partea noastră, a ţinut codul galben departe... Multă emoţie, multă mulţumire, multă omenie – asta am întâlnit şi trăit.

România 100 este România celor 100 de Izolaţi care au bătut potecile în cârje, pe cai sau în căruţe pentru a a fi văzuţi de un medic... România 100 este România celor 30 de cadre medicale de la Spitalul Militar Timişoara care au ales să meargă în vârf de munte pentru a oferi consultaţii... România 100 este România oamenilor în nevoie şi a oamenilor care le sar în ajutor... Am avut parte şi de o surpriză... prezenţa discretă a domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul Apărării Naţionale care a ales sa petreacă sâmbăta cu Izolaţii...”, rezumă realizatoarea seriei Izolaţi în România acţiunea de voluntariat a medicilor şi cadrelor medicale de la Spitalul Militar din Timişoara.

Pentru ca medicii să ajungă la şcoala din Dobraia a fost nevoie de ajutorul Primăriei Cornereva, care, timp de mai multe zile, a curăţat drumul forestier acoperit cu zăpadă. 15 maşini de teren ale locuitorilor din Corenereva au urcat medicii, aparatura medicală, medicamente şi cadouri pentru Izolaţi în România. Un aparat EKG, unul de măsurat glicemia au funcționat cu curentul produs de panourile solare montate de Free Mioriţa. Locuitorii cătunelor uitate de lume au beneficiat gratuit de consultaţii cardiologice, ORL, stomatologie, oftalmologie, gastroenterologie, etc. O echipa mobilă, formată din medici de la Urgenţe s-a deplasat acasă la cei care nu au putut ajunge la şcoala din Dobraia. „Cei din cătunele cele mai îndepartăte au avut de făcut 4 ore pe jos, dar s-au bucurat să vină pentru că nu i-a văzut niciodată medicul. Au primit medicamente şi ochelari de vedere gratuit, dar şi un pachet de Paşte, cu alimente şi cozonac.

Alături de Spitalul Militar din Timişoara s-au implicat Mitropolia Banatului, Carrefour Romania, Profi Romania, mai multe farmacii... Au făcut fapte bune pentru România. Mulţumim pentru omenie!”, Dite Dinesz.

 

„Viaţa e bucuria suferinţelor. Ai suferit şi-apoi te bucuri"

(w640)

Şi tot la TVR 1, în 10 aprilie, vedem primul episod din seria Izolaţi in România 2018; e de altfel o promisiune fermă pe care Dite Dinesz le-o face telespectatorilor TVR 1 că va reveni cu noi episoade cât mai curând.

„Am pornit din nou la drum în locuri în care nu am mai fost. Singurătatea în munţi nu e uşoară, dar oamenii de aici au găsit o cale să se împace cu ea”, începe Dite Dinez povestea.

Peştereanu are 90 de ani şi trăieşte singur lângă o peştera care-i a lui.

În Bădăi mai trăieşte, liniştită, ultima familie dintr-un cătun ce avea cândva peste 20 de case.

Maria din Sfoartea plânge în fiecare zi când vede câte o cruce agăţată pe câte un copac. Băiatul ei a ales, din singurătate, să cioplească în fiecare zi numai cruci.

Cu toţii au înţeles că în viaţă există bucurie doar după suferinţă. Vorba lui Peştereanu, „viaţa e bucuria suferinţelor. Ai suferit şi-apoi te bucuri".

(w640)

(w640)

Primul episod din noua serie Izolaţi în România a fost filmat în cătunele Sfoartea, Plai, Badai din judeţul Alba. Telespectatorii TVR 1 îl pot viziona marţi, 10 aprilie, de la ora 21.00.

 

 

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tările de Jos-SUA (meci din optimi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Khalifa International, Ar-Rayyan
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Argentina-Australia (optimi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Ahmad Bin Ali, Ar Rayyan
 • 23:07
  Studio mondial
  Comentatori : Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Prezintă George Tănase Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Ora Unirii
  Producător Diana Pascal /
 • 00:20
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă* Best of Invitat Gheorghe Hagi Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:30
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Argentina-Australia (reluare de la ora 21,00)
 • 03:25
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tările de Jos-SUA (meci din optimi) (reluare de la ora 17,00)
 • 05:20
  Vorbeste corect!
 • 05:30
  # Creativ
  Producator Claudia Spatarescu