loader

Delfinii şi lemnul de Indii, într-o nouă pagină a Teleenciclopediei

Teleenciclopedia a continuat lecțiile de sâmbătă seara despre lume și civilizațiile ei. TVR 1 v-a invitat sâmbătă, 20 iunie, de la ora 18:50, la o nouă ediție a emisiunii pe care ați putut-o urmări online pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online, timp de 7 zile de la data difuzării, pe TVR+

Fie că vreţi să aflaţi lucruri noi, fie că vreţi să vă împrospătaţi amintirile din călătorii ori doar să vă amuzaţi, lecţiile Teleenciclopediei vă oferă răgazul necesar. Iată sumarul noii ediţii:

Comori toscane. Abbazie del Senese

Mergem în Toscana, într-un nou episod. Dintre capodoperele ce înfrumuseţează Abbazzia Monte Oliveto Maggiore – întemeiată în anul 1319, la îndemnul călugărilor benedictini – aparte este strana din lemn, cu sculpturi și intarsii, creată între anii 1502-1505 de Fra Giovanni da Verona. Mulți exegeţi o consideră cea mai izbutită lucrare de acest gen din întreaga Italie.

Lemnul de Indii

Zvelt, cu o ţinută admirabilă, acest arbore, denumit incorect ,,lemn de Indii”, este originar din Venezuala şi insulele Marile Antile. Răspândirea sa geografică, un timp limitată la zona Caraibilor, cuprinde acum toate regiunile tropicale – cu şanse de a cuceri şi alte regiuni.

(w882) Teleencicl

Insula lui Apollo

Este una dintre cele mai mici insule ale Arhipelagului Ciclade, din Marea Egee, dar impresionează prin bogăția și diversitatea vestigiilor pe care le adăposteşte şi care au început să fie scoase la lumină din anul 1873.

Armata delfinilor

Şapte sau opt clanuri de delfini, din Golful Jeffrey, Port Albert și Capul St. Francis, se unesc cu cel din Agulhas Bank pentru călătoria către ,,ospățul cu sardine” de pe Coasta Sălbatică, la peste 1.000 de km depărtare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1