loader
Foto

Galerie foto

Delfinii şi lemnul de Indii, într-o nouă pagină a Teleenciclopediei

Teleenciclopedia a continuat lecțiile de sâmbătă seara despre lume și civilizațiile ei. TVR 1 v-a invitat sâmbătă, 20 iunie, de la ora 18:50, la o nouă ediție a emisiunii pe care ați putut-o urmări online pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online, timp de 7 zile de la data difuzării, pe TVR+

Fie că vreţi să aflaţi lucruri noi, fie că vreţi să vă împrospătaţi amintirile din călătorii ori doar să vă amuzaţi, lecţiile Teleenciclopediei vă oferă răgazul necesar. Iată sumarul noii ediţii:

Comori toscane. Abbazie del Senese

Mergem în Toscana, într-un nou episod. Dintre capodoperele ce înfrumuseţează Abbazzia Monte Oliveto Maggiore – întemeiată în anul 1319, la îndemnul călugărilor benedictini – aparte este strana din lemn, cu sculpturi și intarsii, creată între anii 1502-1505 de Fra Giovanni da Verona. Mulți exegeţi o consideră cea mai izbutită lucrare de acest gen din întreaga Italie.

Lemnul de Indii

Zvelt, cu o ţinută admirabilă, acest arbore, denumit incorect ,,lemn de Indii”, este originar din Venezuala şi insulele Marile Antile. Răspândirea sa geografică, un timp limitată la zona Caraibilor, cuprinde acum toate regiunile tropicale – cu şanse de a cuceri şi alte regiuni.

(w882) Teleencicl

Insula lui Apollo

Este una dintre cele mai mici insule ale Arhipelagului Ciclade, din Marea Egee, dar impresionează prin bogăția și diversitatea vestigiilor pe care le adăposteşte şi care au început să fie scoase la lumină din anul 1873.

Armata delfinilor

Şapte sau opt clanuri de delfini, din Golful Jeffrey, Port Albert și Capul St. Francis, se unesc cu cel din Agulhas Bank pentru călătoria către ,,ospățul cu sardine” de pe Coasta Sălbatică, la peste 1.000 de km depărtare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Punctul critic (R)

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1