loader
Foto

„Deschideţi poarta soarelui”: Super spectacol online la TVR | VIDEO

TVR a unit, într-o gală muzicală filmată integral la distanță, un număr impresionant de artişti români din ţară şi din străinătate. Miercuri, 13 mai, şi joi, 14 mai, de la ora 22:00, TVR 1 v-a invitat să „Deschideţi poarta soarelui”.

 

Peste 70 de artişti vin să cânte împreună şi adresează tuturor românilor acelaşi mesaj: „Deschideţi poarta soarelui!”

Melodia, un imn al acestui show de televiziune, reprezintă cel mai bine ce simţim cu toţii în aceste momente: speranţă şi solidaritate în faţa dificultăţilor.

Urmăriți aici cele două părți ale Galei:

Comparabil, ca profesionalism şi număr de artişti, cu cele mai mari show-uri online care au reunit staruri internaţionale în lupta contra coronavirusului, spectacolul „Deschideţi poarta soarelui”, programat la TVR 1 în serile de miercuri și joi, va transmite telespectatorilor din România o rază de optimism în criza pe care mapamondul o traversează.

Programul aduce astfel pe micul ecran nume celebre din lumea muzicii, generații de artiști îndrăgiți și cunoscuţi: Corina Chiriac, Laura Bretan, Connect-R, Cristi Minculescu, Valter şi Boro, Holograf, Mirabela Dauer, Călin Goia & Voltaj, Adrian Daminescu, Paula Seling şi Ovi, Fuego, Monica Anghel, Ozana Barabancea, Cornel Ilie, Luminita Anghel, Zoia Alecu, Crina Mardare, Bubu şi Mihaela Cernea, Alexandra Ungureanu, Tania Popa, Oana Sârbu, Nico sau Phoenix. Roxen, vocea aleasă să reprezinte anul acesta România la concursul Eurovision, va fi și ea prezentă în show-ul de la TVR 1; de asemenea, vom regăsi și alți interpreți tineri și foarte apreciați, precum Alexandra Ușurelu & Bobby Stoica, Linda Teodosiu, Eden Loren, Irina Sîrbu sau trupa The Humans – și ea cunoscută publicului de la cel mai mare concurs muzical european. Vom asculta, așadar, muzică din cele mai diferite genuri (pop, rock, folk, jazz, clasic etc.) şi ne vom bucura de momente artistice inedite, filmate în locuinţele şi studiourile de înregistrări ale protagoniştilor.

„Cel mai impresionant lucru legat de gala eveniment „Deschideți poarta soarelui” a Televiziunii Române este entuziasmul cu care a fost primit proiectul de către artiștii români, măsura impresionantă în care s-au implicat - cu talentul, timpul și energia lor - în acest concert realizat cu mijloacele tehnice caracteristice perioadei pe care o traversăm. Le mulțumim și dedicăm acest produs de televiziune tuturor artiștilor din România. Mesajul nostru către toți românii este unul al credinței în răsăritul zilei de mâine, al luminii și speranței în fața cărora trebuie să ne deschidem gândurile și sufletele. TVR, mereu alături de publicul său, deschide astfel poarta soarelui!” - Smaranda Vornicu Shalit, producătorul show-ului.

„În timpul înregistrărilor am realizat că nimic nu este comparabil cu starea din platou, la microfon, cu oameni în jur şi toate mijloacele proprii televiziunii. Dar e important că suntem împreună chiar şi în această formulă! TVR continuă să fie casa muzicii românești, aşa cum a fost de zeci de ani”, mărturiseşte Iuliana Tudor, gazdă a show-ului „Deschideţi poarta soarelui”, alături de Mircea Radu.

La rândul său, Mircea Radu consideră că „poate fi un moment foarte bun, de renaștere. Așa cum perioada de pandemie prin care trecem poate însemna o regândire a lucrurilor și o repoziționare pentru a te dezvolta, la fel văd și emisiunea noastră. „Deschideți poarta soarelui” este un program absolut nou și nemaifăcut în România, atât din punct de vedere al construcției, cât și pentru că este cel mai mare concert online făcut vreodată în ţara noastră. Şi toate acestea se întâmplă la TVR”.

„Deschideţi poartea soarelui” - povestea unei melodii care uneşte generaţii

Melodia care a scris istorie în România, „Deschideţi poarta soarelui”, nu doar prin interpretarea de excepţie a artistei Dida Drăgan, ci şi prin puterea textului a fost compusă de Anton Şuteu, pe versurile lui Dan V. Dumitriu. Piesa a fost înregistrată prima dată de Dida Drăgan, iar apoi de un grup mai mare de interpreţi: Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Mureşan (Harra).

„Eram la Predeal, unde am copilărit. Mă plimbam pe o potecă, numită Poliştoacă... şi am auzit capul de refren... Am mers acasă, am început să scriu şi în trei zile am şi orchestrat-o. Era în 1983-84. M-am dus la Tudor Vornicu şi a fost foarte entuziasmat. Mi-a spus: «Treci la imprimat, că o introducem în programul de Revelion!» Întâi am imprimat-o cu Dida Drăgan, care avea o voce mai dramatică, un timbru specific, mai aparte. Avea fiorul, marca Dida Drăgan, după care am imprimat-o cu toţi soliştii”, după cum îşi amintea chiar regretatul compozitor. Melodia a devenit ulterior şi Imn al Francofoniei.

Dintre cei care au înregistrat în anii '80 celebra melodie a lui Anton Şuteu, Mirabela Dauer, Carmen Rădulescu, Carmen Mureşan (Carmen Harra) și Adrian Daminescu participă şi la înregistrarea imnului „Deschideţi poarta soarelui” în 2020, orchestrată și aranjată de Liviu Elekes, lor alăturându-li-se voci mari ale muzicii românești – Corina Chiriac, Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Cristina Bălan, Geanina Corondan, Irina Baianț, Doru Todoruț, membri ai grupului Song, Andrei Tudor, Ionel Tudor alături de Big Band-ul Radio și mulți alți instrumentiști cunoscuți.

(w882) deschideti

Show-ul muzical înregistrat de acasă și din studiourile proprii de înregistrare de artiştii români, care include şi imnul interpretat de peste 70 de voci, va putea fi văzut la TVR 1 miercuri, 13 şi joi, 14 mai, de la ora 22.00. Ambele părți ale galei vor putea fi urmărite și în reluare, sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 17.30. De asemenea, ele vor fi disponibile pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.


18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1