loader
Foto

Despre arhitectură la Teleenciclopedia: Cotroceni şi Portmeirion

La Teleenciclopedia, mergem în natură şi ne reamintim că istoria, arta, botanica fac parte din viaţa noastră. Sâmbătă, 16 iulie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Subiectele din sumarul ediţiei de la acest sfârşit de săptămână acoperă teme dragi celor interesaţi de biologie, arhitectură ori antropologie:

Maria, o regină cu stil

Arhitectura Palatului Cotroceni, renovat după indicaţiile regelui Carol I, este primul subiect al ediţiei din 16 iulie a Teleenciclopediei. Aflăm în detaliu care au fost modificările aduse construcţiei de către regina Maria şi ne amintim de rolul ei în istoria României şi a Europei.

(w882) Regina Mar

Ţara Galilor

Călătoria culturală a Teleenciclopediei continuă în nordul Ţării Galilor la Nant-y-Cyrtiau, unde întâlnim numeroase specii de ciuperci (Hygrophoraceae), precum şi zburătoare sălbatice. Tot aici, rezervaţia Dolydd a devenit faimoasă datorită iepurilor de câmp (Lepus Timidus).

(w882) Rezervaţi

Civilizaţia Maya

Mai departe, pentru pasionaţii de istorie, trecem în revistă ipotezele declinului celei mai strălucitoare dintre civilizaţiile precolumbiene, Maya. Aflăm şi cum s-au păstrat timp de 1200 de ani câteva obiceiuri, între ele fiind şi sărbătoarea lui Maximon, o divinitate populară.

Sanatoriile puilor. Pantere negre

Tot pe 16 iulie, avem programată şi o întâlnire cu Bailia, o panteră neagră de trei luni. Ea a fost „adoptată” de Johann, unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice din Bouy, de lângă Lyon.

(w882) Pantere ne

Portmeirion

Satul din Ţara Galilor, proiectat de arhitectul Sir Bertram Clough Williams-Ellis ca o „colecţie” de edificii inspirate din întreaga istorie a arhitecturii, este subiectul ultimei lecţii din cursul prelegerilor prietenoase de sâmbătă seara de la TVR 1.


***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1