loader

Despre arhitectură la Teleenciclopedia: Cotroceni şi Portmeirion

La Teleenciclopedia, mergem în natură şi ne reamintim că istoria, arta, botanica fac parte din viaţa noastră. Sâmbătă, 16 iulie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Subiectele din sumarul ediţiei de la acest sfârşit de săptămână acoperă teme dragi celor interesaţi de biologie, arhitectură ori antropologie:

Maria, o regină cu stil

Arhitectura Palatului Cotroceni, renovat după indicaţiile regelui Carol I, este primul subiect al ediţiei din 16 iulie a Teleenciclopediei. Aflăm în detaliu care au fost modificările aduse construcţiei de către regina Maria şi ne amintim de rolul ei în istoria României şi a Europei.

(w882) Regina Mar

Ţara Galilor

Călătoria culturală a Teleenciclopediei continuă în nordul Ţării Galilor la Nant-y-Cyrtiau, unde întâlnim numeroase specii de ciuperci (Hygrophoraceae), precum şi zburătoare sălbatice. Tot aici, rezervaţia Dolydd a devenit faimoasă datorită iepurilor de câmp (Lepus Timidus).

(w882) Rezervaţi

Civilizaţia Maya

Mai departe, pentru pasionaţii de istorie, trecem în revistă ipotezele declinului celei mai strălucitoare dintre civilizaţiile precolumbiene, Maya. Aflăm şi cum s-au păstrat timp de 1200 de ani câteva obiceiuri, între ele fiind şi sărbătoarea lui Maximon, o divinitate populară.

Sanatoriile puilor. Pantere negre

Tot pe 16 iulie, avem programată şi o întâlnire cu Bailia, o panteră neagră de trei luni. Ea a fost „adoptată” de Johann, unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice din Bouy, de lângă Lyon.

(w882) Pantere ne

Portmeirion

Satul din Ţara Galilor, proiectat de arhitectul Sir Bertram Clough Williams-Ellis ca o „colecţie” de edificii inspirate din întreaga istorie a arhitecturii, este subiectul ultimei lecţii din cursul prelegerilor prietenoase de sâmbătă seara de la TVR 1.


***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1