loader

Despre arhitectură la Teleenciclopedia: Cotroceni şi Portmeirion

La Teleenciclopedia, mergem în natură şi ne reamintim că istoria, arta, botanica fac parte din viaţa noastră. Sâmbătă, 16 iulie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Subiectele din sumarul ediţiei de la acest sfârşit de săptămână acoperă teme dragi celor interesaţi de biologie, arhitectură ori antropologie:

Maria, o regină cu stil

Arhitectura Palatului Cotroceni, renovat după indicaţiile regelui Carol I, este primul subiect al ediţiei din 16 iulie a Teleenciclopediei. Aflăm în detaliu care au fost modificările aduse construcţiei de către regina Maria şi ne amintim de rolul ei în istoria României şi a Europei.

(w882) Regina Mar

Ţara Galilor

Călătoria culturală a Teleenciclopediei continuă în nordul Ţării Galilor la Nant-y-Cyrtiau, unde întâlnim numeroase specii de ciuperci (Hygrophoraceae), precum şi zburătoare sălbatice. Tot aici, rezervaţia Dolydd a devenit faimoasă datorită iepurilor de câmp (Lepus Timidus).

(w882) Rezervaţi

Civilizaţia Maya

Mai departe, pentru pasionaţii de istorie, trecem în revistă ipotezele declinului celei mai strălucitoare dintre civilizaţiile precolumbiene, Maya. Aflăm şi cum s-au păstrat timp de 1200 de ani câteva obiceiuri, între ele fiind şi sărbătoarea lui Maximon, o divinitate populară.

Sanatoriile puilor. Pantere negre

Tot pe 16 iulie, avem programată şi o întâlnire cu Bailia, o panteră neagră de trei luni. Ea a fost „adoptată” de Johann, unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice din Bouy, de lângă Lyon.

(w882) Pantere ne

Portmeirion

Satul din Ţara Galilor, proiectat de arhitectul Sir Bertram Clough Williams-Ellis ca o „colecţie” de edificii inspirate din întreaga istorie a arhitecturii, este subiectul ultimei lecţii din cursul prelegerilor prietenoase de sâmbătă seara de la TVR 1.


***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*Puterea unui gest

Prezentatori: Anca Mazilu şi Izabela Marinescu-jurnalisti TVR

Invitati: SEBASTIAN ONAC, preşedinte Asociaţia „Maria Beatrice”,

SABINA ISDRĂILĂ-psihoterapeut,

Prin zoom / skype:

IRINA MARIA MOHORA-preşedinte Asociaţiei „Zâmbetul Îngerilor”,

ANDREEA PANCIU BĂLĂCESCU-prof Limba si literatura româna, scoala gimnazială Elena Văcărescu, Bucureşti
TATIANA TUŢĂ-fondator Asociaţia „România eşti tu”
Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producatori: Anca Mazilu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Înregistrare

Sezon nou

 
 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Trei gale într-o singură noapte! De Revelion, la TVR 1

Gala „Omul anului” 2024, Gala premiilor Eroii Comediei 2024, „Gala umorului” – o sărbătoare a omeniei şi curajului, momente umoristice de acum şi ...

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

Ce presupune debranșarea de la rețeaua de termoficare și cât de legal este dacă se întâmplă datorită neachitării la timp a datoriilor? Ce ...

 

#tvr1