loader

Despre ASTRONOMUL lui Vermeer la Teleenciclopedia

Ora perfectă de relaxare prin filme documentare despre artă, natură sau tehnică este ora 19:00, sâmbătă, 3 martie, la TVR 1 şi TVR +. Emisiunea este transmisă şi în reluare duminică, 4  martie, ora 7:00.

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1 : VERMEER. ASTRONOMUL (ep.1/2) (Premieră)

„Astronomul” (1668) este, probabil, cel mai cunoscut portret de bărbat, săvârșit de Jan Vermeer Van Delft. De mici dimensiuni – 51 pe 45 de centimetri – pânza înfățișează o scenă din viața unui cercetător al aștrilor. Profesia sa e sugerată atât de globul ceresc, cât și de cartea aflată pe masă. Simbolic, volumul – deschis la un anume capitol –  îndrumă astronomul să țină seama de inspirația divină.

SUBIECTUL 2 : DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.8/9) (Premieră)

Vieţuitoarele din împrejurimile marelui fluviu recurg la diverse stratageme, pentru a face faţă condiţiilor meteorologice vitrege.

SUBIECTUL 3:   DESPRE JUCĂRII. PĂPUȘILE (Premieră)

(w882)

Cea mai veche păpușă – din os de mamut – are peste 40 de milenii! Considerate odinioară sacre, figurinele întruchipau spirite și zei, fiind folosite ca talismane sau obiecte magice. De pildă, vechii egiptenii obișnuiau să le așeze în camerele funerare, ca să-i protejeze în „Lumea de Dincolo” !

SUBIECTUL  4:  MOLUȘTELE (ep.4/5) (Premieră)

(w882)

Inteligentele cefalopodele sapă „tranşee” pe fundul mării, ori apelează la „arme chimice”. Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena lunulata), „rezidentă” în apele Oceanului Indian şi ale Pacificului, se numără printre cele mai veninoase vieţuitoare marine, iar „Campioana deghizărilor” este „Caracatiţa mimetică”(Thaum-octopus mimicus). Moluștele sunt  majoritar ovipare (depun ouă), iar reproducerea este sexuată –sexele fiind separate.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1