loader

Despre ASTRONOMUL lui Vermeer la Teleenciclopedia

Ora perfectă de relaxare prin filme documentare despre artă, natură sau tehnică este ora 19:00, sâmbătă, 3 martie, la TVR 1 şi TVR +. Emisiunea este transmisă şi în reluare duminică, 4  martie, ora 7:00.

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1 : VERMEER. ASTRONOMUL (ep.1/2) (Premieră)

„Astronomul” (1668) este, probabil, cel mai cunoscut portret de bărbat, săvârșit de Jan Vermeer Van Delft. De mici dimensiuni – 51 pe 45 de centimetri – pânza înfățișează o scenă din viața unui cercetător al aștrilor. Profesia sa e sugerată atât de globul ceresc, cât și de cartea aflată pe masă. Simbolic, volumul – deschis la un anume capitol –  îndrumă astronomul să țină seama de inspirația divină.

SUBIECTUL 2 : DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.8/9) (Premieră)

Vieţuitoarele din împrejurimile marelui fluviu recurg la diverse stratageme, pentru a face faţă condiţiilor meteorologice vitrege.

SUBIECTUL 3:   DESPRE JUCĂRII. PĂPUȘILE (Premieră)

(w882)

Cea mai veche păpușă – din os de mamut – are peste 40 de milenii! Considerate odinioară sacre, figurinele întruchipau spirite și zei, fiind folosite ca talismane sau obiecte magice. De pildă, vechii egiptenii obișnuiau să le așeze în camerele funerare, ca să-i protejeze în „Lumea de Dincolo” !

SUBIECTUL  4:  MOLUȘTELE (ep.4/5) (Premieră)

(w882)

Inteligentele cefalopodele sapă „tranşee” pe fundul mării, ori apelează la „arme chimice”. Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena lunulata), „rezidentă” în apele Oceanului Indian şi ale Pacificului, se numără printre cele mai veninoase vieţuitoare marine, iar „Campioana deghizărilor” este „Caracatiţa mimetică”(Thaum-octopus mimicus). Moluștele sunt  majoritar ovipare (depun ouă), iar reproducerea este sexuată –sexele fiind separate.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1