loader
Foto

Despre cauzele apariţiei fibromului uterin şi metode moderne de tratament, la „Vreau să fiu sănătos”

Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 13:00, la „Vreau să fiu sănătos” am vorbit despre cum decurge o intervenţie chirurgicală la nivelul uretrei. Emisiunea s-a difuzat la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Vreau să fiu sănătos!

Invitatul acestei ediţii a fost dr. Horaţiu Suciu, medic Şef Clinica Chirurgie Cardiovasculară Tg. Mures.

(w882) Horatiu Su

Jurnalistul Grigore Vîrsta i-a luat interviu la ceas aniversar, când se împlinesc 50 de ani de la prima operaţie pe cord deschis realizată la Târgu Mureş şi aproape un sfert de secol de la primul transplant de inimă. Clinica de la Tg. Mureş este unica la nivel naţional, pentru că aici se pot aborda toate patologiile cardiace, pentru toate grupele de vârstă - de la nou născut la adultul vârstnic.

“Transplantul se face la pacienţi aflaţi în stare foarte avansată de insuficienţă cardiacă. (…) În transplantul cardiac, donatorul este întotdeauna un pacient care este decedat, aflat în moarte cerebrală. Este o dramă pentru unii, dar şi bucuria salvării unei vieţi. (…) Transplantul pediatric are o particularitate - copiii nu rezistă mult pe listă, se pierd mai repede decât adulţii, iar donatorii de vârsta pediatrică sunt mai puţini”.

Tot în această ediţie am aflat informaţii despre stomac în rubrica Dicţionar medical, iar dr. Chioţea a venit cu detalii despre sindromul de tunel carpian.

În rubrica De vorbă cu psihologul, Adriana Mitu ne-a explicat cum să facem faţă bullying-ului virtual.

(w882) vreau sa f

Medicul estetician ne-a învățat cum pot fi de folos substanţele injectabile pentru înfrumuseţare şi în cazul altor afecţiuni, si am aflat cum îşi pot menţine bărbaţii un nivel optim al tensiunii arteriale.

(w882) vreau sa f

Emisiunea „Vreau să fiu sănătos” are premiera sâmbătă de la ora 13:00 şi poate fi urmărită în reluare vinerea de la ora 18:00.

19:00 Teleenciclopedia

* DOAMNA ŞI UNICORNUL (ep.2)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri-gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul À mon seul désir (dorința proprie fiecărui om)-echivalent cu fiorul iubirii. Rămase anonime, tapiseriile, ţesute din lână şi mătase în Flandra secolului al XV-lea, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o ceremonie medievală.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 5)

După alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, lipsită de sprijinul occidental, economia stagna și Rusia se afunda încet în haos. Venise momentul ca Vladimir Ilici Lenin să reintre în scenă. Prin urmare, deși căutat de poliție, la început de septembrie Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin i-a convins pe liderii bolșevicilor de necesitatea unei insurecții armate. Treptat, intenția unei ample revolte populare s-a preschimbat într-o operațiune militară prin care trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9)

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat-până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul, iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet, ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea !

MAMIFERE MARINE (ep. 5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile elefant caută hrană la adâncimi, până de curând, nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3.000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic-ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA(AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1