loader

Despre civilizaţia Mohenjo-Daro şi cronometru, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 18:50, vă aşteptăm într-o nouă călătorie fascinantă împreună cu una dintre cele mai vechi şi cunoscute emisiuni ale TVR.

 

Teleenciclopedia

Mohenjo-Daro (Episodul 1)

În deceniul al III-lea din secolul trecut, s-au descoperit vestigiile unui misterios oraș aparținând civilizaţiei timpurii din Valea Indusului: Mohenjo Daro (Colina Morților) –   construit în jurul anului 2600 înainte de Hristos.


Sanatoriile puilor
(Episodul 7)

Shongi, un pui de rinocer alb, e orfană: braconierii i-au ucis mama, iar pe ea au împuşcat-o în cap. Tutorele său este medicul veterinar  Cobus Raath, şeful asociației ecologice „Wildlife Vets”, din Africa de Sud.


Comori toscane - De la Chianti la Mugello
(Episdul 2)

Aşezată la răscrucea unor importante drumuri comerciale, cetatea medievală Greve – atestată documentar din anul 1085 – era în veacul al XIII-lea, un vestit târg, unde se întâlneau bogaţii negustori toscani. Oraşul, denumit din 1972 Greve in Chianti, şi etalează, mândru, vechile edificii şi monumente...

Cronometrul

Invenția lui Friedrich Gutkaes – ceasornicarul Casei Regale a Saxoniei la 1840; Ferdinand Adolph Lange şi industria ceasurilor în orăşelul saxon Glashütte; Andreas Seltmann, creatorul ceasului alcătuit din 288 de componente minuscule; invenţiile secolului XX: ceasul care funcționează cu energie solară, ceasul deşteptător, ceasurile cu unde radio.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1