loader

Despre curăţenie în societatea românească, la „Foc încrucişat"

Cele mai fierbinţi subiecte din actualitate  au fost analizate duminică, 15 martie, în emisiunea „Foc încrucişat”, difuzată la TVR 1 şi TVR+.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Emisiunea a fost moderată, ca de obicei, de Alina Stancu, alături de invitatul permanent Cornel Nistorescu.

Invitaţii ediţiei din 15 martie, cu tema „România curăţeniei”, au fost Alin Teodorescu, sociolog la Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS), şi Dumitru Borţun, profesor de comunicare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Alin Teodorescu a considerat că în România „s-a instituit un sistem incredibil de şpagă”, dar că, în acelaşi timp, „există primari de municipii care stau la trei camere". Sociologul a subliniat că, pe fond, „românii sunt cinstiţi”.

„Una este să îi arestezi pe păcătoşi. Alta e să speri ca mai mult de 10% dintre ei să rămână închişi. Cu justiţia îi pedepseşti pe cei răi. În UE există ţări care nu mai au nevoie de conducători. Noi încă mai avem nevoie de lideri”, a mai explicat Alin Teodorescu.

„Societatea civilă românească merge înainte. 2,5 milioane de români au plecat peste hotare”, a subliniat invitatul emisiunii „Foc încrucişat”.

Alin Teodorescu a mai declarat că „Proiectul Codului Fiscal este singură reuşită a guvernului Ponta, după alegerile prezidenţiale”.

Dumitru Borţun a opinat, la rândul său, că „presa tinde să prezinte ca pe o mare noutate arestările. Ai impresia că, de cele mai multe ori, jurnalistul este de partea celor acuzaţi într-o cauză”. Profesorul a mai subliniat că „românii aşteaptă recuperarea; la noi, în politică, nu mai există pic de moralitate”.

Urmăriţi pe TVR+ dezbaterea integrală din ediţia de duminică, 15 martie, a emisiunii „Foc încrucişat”.

În fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1