loader
Foto

Despre Eminescu şi România lui, într-o ediţie specială „Omul şi timpul” | VIDEO

„Poetul naţional este acea sensibilitate în care fiecare dintre noi se poate regăsi, iar versurile lui, scriitura lui trebuie să fie mai mult decât o potrivire armonioasă a cuvintelor.” Rafael Udrişte a venit cu o nouă emisiune pe 15 ianuarie, de la 14.30, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

„Auzim adesea vorbindu-se despre poetul naţional. Dar ce este, de fapt, un poet naţional? Îl putem defini sau este doar o formă fără fond?”, se întreabă Rafael Udrişte, realizator şi moderator al emisiunii „Omul şi timpul” de la TVR 1. De Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, de la 14.30, jurnalistul TVR ne propune o ediţie specială, în care dezbate, alături de antropologul Marian Munteanu, în ce fel este definit Eminescu drept poetul naţional al românilor, dar şi cum arată România, văzută prin ochii lui Mihai Eminescu.

„Din punctul meu de vedere, poetul naţional este mai mult decât un condei bine articulat. Poetul naţional este acea sensibilitate în care fiecare dintre noi se poate regăsi, iar versurile lui, scriitura lui trebuie să fie mai mult decât o potrivire armonioasă a cuvintelor. Aşa este Puşkin pentru ruşi sau Goethe pentru nemţi. Pentru români, Eminescu este, cu siguranţă, poetul naţional”, declară Rafael Udrişte.

(w882)

Eminescu a vorbit, în poezie, în proză, în publicistică, despre România, cu bune şi cu rele, în formule lingvistice aproape perfecte. El şi-a exprimat tensiunea de a fi român: occidental şi oriental, păgân şi creştin, umil, lacom de libertate şi respectuos cu tradiţia.

Eminescu ne vorbeşte peste veacuri despre o Românie care este prea puţin conştientă de valoarea ei, mereu temătoare de a nu fi dispreţuită sau aşezată cu genunchii pe coji de nucă, la marginea culturii europene. El ne vorbeşte despre o Românie când sublimă, când ridicolă. Eminescu nu este nici Dante, nici Baudelaire, iar opera lui uriaşă este insuficient cunoscută lumii largi. Trădat de contemporani, prost citit şi înca neînţeles de către generaţiile de azi, Eminescu este fără doar şi poate universal, mereu autentic, mereu tragic, mereu român. Eminescu reprezintă geniul României”, mai spune Rafael Udrişte, în deschiderea ediţiei speciale „Omul şi timpul”, pe care o vedem la TVR 1 sâmbătă, de la 14.30.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, urmărim în fiecare săptămână episoadele unui nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.

15:30 Vis sau realitate

* Prezintă Sebastian Felix Topescu

Invitată ANDREEA BALAN (I)

Producător Luiza Caravasile

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc.

Producător Elena Stirbescu

Format Marius Toder (Media Factory)

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1