loader
Foto

Galerie foto

Despre limbă şi limbaj, la „Garantat 100%”, cu scriitorul Dan Alexe | VIDEO

„Babel – la început a fost cuvântul” este cartea scriitorului Dan Alexe care a provocat o discuţie savuroasă despre limbă şi limbaj, dar şi despre mitul conţiinţei naţionale, în platoul „Garantat 100%”.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Cum sună limba pe care o vorbeau strămoşii noştri? Ce limbă vorbea Ştefan cel Mare? Există limba moldovenească? Mai suntem curioşi să aflăm astfel de informaţii?

Pentru a ne satisface curiozitatea, Cătălin Ştefănescu ne-a propus o întâlnire la ceas de seară cu scriitorul Dan Alexe, de la ora 22.45, la TVR 1.

(w882)

Invitatul ne-a vorbit despre originea limbajului, care a fascinat întotdeauna omenirea, în toate culturile. Este, de altfel, şi subiectul cărţii „Babel – la început a fost cuvântul” semnate de Dan Alexe.

„Cu toate astea, misterul acelei origini rămâne total, ceea ce nu ne împiedică să-l abordăm aici, în această carte care nu este altceva decât o iniţiere ludică în ştiinţa lingvisticii şi în care încercăm să curăţăm această taină a originii limbajului uman şi a clasificării limbilor de vegetaţia luxuriantă a miturilor populare şi a ideilor preconcepute”, a precizat autorul pe humanitas.ro.

(w882)

(w882)

Dan Alexe a făcut o incursiune în istorie, de la Grigore Ureche, la Dimitrie Cantemir sau Ioan Budai Deleanu şi Mircea Eliade şi ne-a explicat anumite scrieri şi păreri ale acestora. „Cel mai probabil, Ştefan cel Mare vorbea româneşte cu accent moldovenesc şi cu foarte mulţi termeni regionali probabil dispăruţi. Cantemir spune că femeile din Moldova pronunţau altfel decât bărbaţii”, a afirmat invitatul lui Cătălin Ştefănescu.

(w882)

Dar de unde vine limba? Care este diferenta dintre limba si limbaj? „O limbă nu este o masă de cuvinte. Ea este structura pe care ordonezi cuvintele. Nu în cuvinte stă o limbă, ci în funcţionarea ei, structura şi tipologia ei. Am vrut să arăt prin această carte că învăţarea unei limbi nu este un sport al minţii, nu este o gimnastică mintală unde tu acumulezi mii de cuvinte, ci trebuie să înveţi o structură simplă şi să înţelegi că limbile planetei sunt structurate în câteva grupuri foarte bine definite şi aia trebuie să înveţi mai întâi, nu un potop de vorbe”, ne-a dezvăluit Dan Alexe.

Exista limba moldovenească? „Absolut că nu. Este româna vorbită în cele două provincii rupte de expansiunea rusească, se vorbeşte exact aceeaşi limbă, însă cu un accent pe care bucureştenii îl găsesc ridicol. Însă în ridicolul ăsta se ascunde superioritatea culturală a capitalei, imperialismul centralizator, lipsa de toleranţă…”, este de părere scriitorul, care adaugă: „Româna este mult mai intolerantă, şi asta este surprinzător, decât intoleranţa franceză. Cultura franceză a creat o chingă a limbii, există Academia care a interzis adoptarea de termeni englezeşti, de exemplu”.

(w882)

„Un alfabet, în general, nu influenţează o limbă”, spune autorul referindu-se alfabetul grecesc, chirilic... „Folosind convenţiile limbii bulgarei vechi – slavona de biserică, de exemplu, limba română a împrumutat folosirea anumitor litere corespunzând limbii bulgare şi asta face ca textele transcrise aşa cum le vedem noi azi în manualele şcolare să pară artificiale şi nenatural de îndepărtate de limba de azi.”

Cătălin Ştefănescu a abordat în discuţia cu scriitorul Dan Alexe şi tema ortografiei cu „â”. Concluzia invitatului: „O pacoste inutilă!”.

10:30 Fii tu însăţi

Film* Fii tu însăţi! (TOMBOY-SUA, 2019) PREMIERĂ

Regia Lee Friedlander

Cu: Trevor Donovan, Tiffany Smith

Comedie romantică. Iubitoare de sport, antrenoare de baseball şi prietenă la cataramă cu băieţii, Tori s-a simţit întotdeauna bine în pielea ei de fată „băieţoasă”. Când se îndrăgosteşte de Brian, care apreciază feminitatea mai convenţională, ea încearcă să-şi schimbe lookul şi comportamentul, însă va reuşi să se împace cu aceste schimbări ? Redactor Delia Clonaru

12:00 Pavarotti

(SUA-Regatul Unit-Franţa-Italia, 2019)

Regia Ron Howard

Scenariul: Cassidy Hartmann, Mark Monroe

Cu: Luciano Pavarotti, Andrea Griminelli, Nicoletta Mantovani, Plácido Domingo, Angela Gheorghiu, Zubin Mehta

* Documentar* Viaţa şi cariera renumitului tenor italian, Luciano Pavarotti, reconstituite prin interviuri de colecţie cu familia şi prietenii săi, filmări difuzate în premieră cu marele artist. Acest portret al unui om remarcabil şi gigant al muzicii este regizat de Ron Howard, laureat cu premiul Academiei Americane de Film. Redactor Cristina Crăciun

*2019-Two Riversides Film and Art Festival-Premiul Publicului;

*2019-Hollywood Music In Media Awards (HMMA)-Nominalizat la categoria Cel mai bun Program Special;

*2019-Critics' Choice Documentary Awards-Nominalizat la Categoriile Cel mai bun documentar de arhivă, Cel mai bun documentar biografic şi Cel mai bun documentar muzical;

*2020-Australian Film Critics Association Awards-Nominalizat la Categoria Cel mai bun documentar.

 
Performanţele olimpicilor români, recompensate la „Gala COSR”

Tricolorii medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost premiați cu mașini, în semn de recunoștință pentru performanțele lor ...

Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

Laura Fronoiu: „Sărbătorile de iarnă sunt speciale mai ales pentru că îmi aduc toată familia acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

 

#tvr1