loader
Foto

Titu Ghejan, un creştin în calvarul temniţelor comuniste, la Adevăruri despre trecut

„Cu Dumnezeu înainte!” este titlul reportajului ce a prezentat povestea unui profesor de sat, adventist de ziua a şaptea, care şi-a declarat public credinţa în Dumnezeu. Ce a urmat am văzut pe 17 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Adevăruri despre trecut

„După cum spune Biblia, Dumnezeu a creat lumea, Dumnezeu o susţine, Dumnezeu o conduce. Lumea şi tot ce este pe ea, întregul Univers chiar”, a răspuns profesorul Titu Ghejan într-un interviu difuzat de Televiziunea Română în anul 1973. De la această declaraţie, un om a îndurat cu stoicism ani grei de persecuţii şi chiar de închisori comuniste. Povestea profesorului Ghejan o aflăm miercuri seară, de la ora 22.00, când echipa formată din realizatoarea Raluca Bibiri şi Raluca Rogojină – producător scoate la iveală noi „Adevăruri despre trecut”.

Profesor de matematică într-o şcoală de la sat, Titu Ghejan făcea parte din cultul adventiştilor de ziua a şaptea. Perseverenţa neabaterii de la principiile creştine ale bisericii sale i-a adus tânărului profesor de numai 24 de ani, în urma interviului acordat, multe greutăţi şi necazuri. Au urmat interogatorii, cercetări şi numeroase persecuţii. Deşi era un profesor apreciat de colegi şi iubit de elevi, a fost exclus din învăţământ, iar ulterior a suferit chiar ani grei de puşcărie.

La doar un an de la difuzarea emisiunii, profesorul Ghejan a fost înrolat în armată şi a ajuns în faţa Tribunalului Militar, după ce a refuzat să mănânce mâncarea pregătită de cantină, dacă aceasta conţinea carne de porc, să lucreze sâmbăta şi să urmeze un eventual ordin de a ucide. „Aş putea depune jurământul militar în condiţiile în care aş fi încadrat pe o funcţie care să nu mă pună în contradicţie cu cerinţele de a nu lucra sâmbăta şi de a nu ucide, continuând în felul acesta să iau parte la apărarea şi dezvoltarea ţării noastre”, scria Titu Ghejan într-o declaraţie.

Ca o compensare pentru toate suferinţele prin care a trecut, imediat după căderea comunismului, Titu Ghejan a fost primit în corpul pastoral, fără să îi fie solicitată absolvirea facultăţii de teologie a Bisericii Adventiste.

Miercuri, 17 noiembrie, la „Adevăruri despre trecut”, am făcut cunoştinţă cu un om care, prin refuzul în scris de a munci în ziua de sâmbătă, de a semna jurământul militar sub rezerva uciderii aproapelui, şi-a dublat anii de detenţie şi s-a supus cu bună-ştiinţă calvarului temniţelor comuniste.

Realizator Raluca Bibiri

Producător Raluca Rogojină

 

Despre seria Adevăruri despre trecut de la TVR 1:

Arhiva TVR păstrează mărturii cutremurătoare despre realităţile anilor ceauşişti. Istoria a consemnat multe, s-au scris mii de cărţi. Dar Televiziunea Română este unica deţinătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini. Adevărat depozitar de istorie vie. Realizatorii Adevăruri despre trecut vorbesc, în imagini şi comentarii, despre evenimente marcante ale istoriei noastre recente, dezvăluie întâmplări pe care partidul le-a îngropat timp de 50 de ani.

 

foto: semneletimpului.ro

15:00 România face bine

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)

15:30 Vis sau realitate

* Prezintă Sebastian Felix Topescu

Invitată ANDREEA BALAN (I)

Producător Luiza Caravasile

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1