loader
Foto

Galerie foto

Despre sovietizarea României şi urmările ei, la „Omul şi timpul”

Intrarea României sub influenţa sovietică a fost subiectul pe care Rafael Udrişte l-a propus istoricilor Cosmin Budeanca şi Cornel Jurju pe 10 aprilie, de la 19.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

Imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, în România au funcţionat în paralel structurile vechi democratice şi noile forme de organizare impuse de URSS. Ofensiva Kremlinului împotriva vechilor regimuri din sud-estul Europei începea în 1947.

La finalul acestui an, monarhia era abolită, iar România devenea republică populară. Un an mai târziu, în Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, Albania şi Iugoslavia era declarată oficial democraţia proletariatului.

Instaurarea noii ordini a ţinut cont de particularităţile fiecărei ţări, dar au existat câteva puncte comune: schimbarea constituţiilor, desfiinţarea pluripartitismului, naţionalizarea proprietăţii private, colectivizarea terenurilor agricole şi introducerea unui nou concept social: lupta de clasă.

(w882)

De aici porneşte dialogul realizatorului şi moderatorului Rafael Udrişte cu istoricii Cosmin Budeanca şi Cornel Jurju duminică, 10 aprilie, la „Omul şi timpul”. Emisiunea poate fi văzută de la ora 19.00, la TVR 1.

În numele luptei de clasă, s-a declanşat o vânătoare a celor care nu se supuneau noii ordini. Cei care se opuneau directivelor ajungeau în faţa plutonului de execuţie sau erau întemniţaţi. Intrarea României sub influenţa sovietică a avut consecinţe clare şi dramatice.

„Altfel spus, sovietizarea României s-a produs brutal, prin câteva metode. Mai întâi, relaţiile internaţionale ale României din perioada 1948 – 1953 au intrat direct şi total sub influenţa URSS. Apoi, veniţi cu Armata Roşie de ocupaţie, consilierii sovietici au  fost numiţi în punctele cheie ale economiei româneşti, aşezând astfel confortabil România în sfera de influenţă sovietică. Şi, în al treilea rând, una dintre cele mai perfide metode de distrugere naţională a fost înlocuirea elitei noastre tradiţionale cu o alta, formată la Moscova în perioada imediat următoare războiului”, explică Rafael Udrişte.

(w882)

„Despre această metodă de deznaţionalizare şi dezarticulare a României profunde, care, din păcate, are ecouri şi astăzi, vom vorbi duminică la ’Omul şi timpul’”, mai subliniază realizatorul.

O incursiune în trecut, menită să ne ajute să înţelegem mai bine momentul prezent, facem duminică, la „Omul şi timpul”. Un dialog edificator cu istoricii Cosmin Budeanca şi Cornel Jurju ne aşteaptă pe 10 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 1.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

17:00 Gări de poveste

(redifuzare) Gări în oraşe port

Producător Ruxandra Ţuchel

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...