loader
Foto

Despre TVR HD

TVR HD a început să emită în iunie 2008, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2008. A funcţionat ca un canal experimental din iunie 2008 până în mai 2012 când a fost obţinută licenţa audiovizuală.

 

TVR HD transmite programe produse în format HD precum: documentare, reportaje, emisiuni-magazin, concerte, dar şi sport, filme artistice şi seriale.

Identitatea TVR HD este definită în principal prin calitatea deosebită a imaginii şi a sunetului. Imaginea HD surprinde de 5 ori mai bine detaliul faţă de imaginea SD.

POSIBILITĂŢI DE RECEPŢIE

Recepţia TVR HD se poate face astfel:

1. Recepţia cu antenă individuală terestră

În Bucureşti şi Sibiu, zone în care este difuzat prin emisie digitală terestră, adică DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial), semnalul TVR HD poate fi recepţionat cu o antenă activă de cameră, care poate fi achiziţionată din comerţ. Încă de la primele transmisiuni - test, TVR HD a emis şi în sistemul DVB-T. Transmisia se face cu acordul CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) şi ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) prin intermediul emiţătoarelor experimentale ale SNR (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii), iar aria de acoperire este în zona de serviciu a emiţătoarelor digitale din Bucureşti şi Sibiu – Păltiniş.

TVR HD emite necriptat, iar recepţia se poate face direct pe tv set în funcţie de performanţele acestuia sau prin STB (set – top - box). (Tv set este denumirea utilizată pentru a desemna aparatul de recepţie flat screen, cu ecran de tip plasmă, LCD, LED etc., care vine să înlocuiască cunoscutul televizor, denumire rămasă valabilă pentru receptoarele clasice, cu tub catodic.)

Pentru Bucureşti, emiţătorul se află în zona Pieţei Chibrit, la intersecţia dintre B-dul Ion Mihalache şi Calea Griviţei, semnalul putându-se recepţiona pe o rază de maximum 100 de km. Pentru zonele mai îndepărtate de emiţător, atât din jurul Capitalei cât şi al Sibiului, este recomandată utilizarea unor antene active.

2. Recepţia cu antenă de satelit

TVR HD este difuzat pe satelitul EUTELSAT 16A, poziţionat la 16°Est, frecvenţa 11.512 MHz, SR 29,950 Msymb/sec, Polarizare Verticală, în sistem DVB-S2 (Digital Video Broadcasting-Satellite), pe acelaşi transponder cu celelalte canale din portofoliul Televiziunii Române.

Drepturile de difuzare pentru TVR HD presupun obligativitatea criptării semnalului pe satelit.

TVR oferă telespectatorilor români din aria de serviciu a satelitului, interesaţi de programele TVR HD, posibilitatea de a-şi achiziţiona cartela de decriptare de la firmele partenere, agreate de TVR, pentru comercializarea acestora.

Semnalul provenit de la antena de satelit este decriptat de către un STB sau TV-set compatibil, dotate cu cartela de decodare VIACCES 2.6 şi poate fi vizionat fără costuri suplimentare.

Publicul interesat de recepţia TVR HD prin satelit, se poate adresa, direct sau prin Internet, societăţilor comerciale care asigură echipamentele compatibile pentru recepţie şi în vederea achiziţionării cartelelor de decriptare şi, eventual, pentru instalarea echipamentelor de recepţie.

3. Recepţia pe platformele DTH (Direct To Home)

TVR HD este diponibil şi pentru abonaţii platformelor DTH ale Romtelecom (Dolce), Orange România şi Freesat România, în funcţie de oferta acestora.

4. Recepţia în reţelele de cablu digitale

Semnalul TVR HD este distribuit în marile reţele de cablu din România- sistemul DVB-C (Digital Video Broadcasting-Cable) - ale RCS-RDS, UPC şi Nextgen-Romtelecom precum şi la alţi operatori de cablu care oferă servicii digitale. În general, recepţia TVR HD se face tot prin intermediul unui STB HD furnizat conform politicilor de distribuţie ale companiilor respective sau prin intermediul unui televizor compatibil. Cei interesaţi de recepţia TVR HD contactează distribuitorul din zona lor de reşedinţă pentru a solicita furnizarea unuia dintre pachetele digitale HD, în care alături de TVR HD, care se distribuie gratuit, pot dispune, contra cost, de alte canale HD româneşti şi străine.

În unele reţele de cablu precum RCS-RDS şi UPC, semnalul TVR HD se difuzează necriptat, astfel că el poate fi recepţionat direct de către tv set-urile Full HD, fără a mai fi nevoie să treacă printr-un STB HD.

5. Recepţia pe platformele IPTV

Pe lângă distribuţia pe cablu, TVR HD este distribuit şi pe platforme IPTV - Internet Protocol Television - în reţele de Internet broadband existente în majoritatea oraşelor mari din România. Astfel, TVR HD este distribuit de Romtelecom prin platforma Dolce Interactiv şi de către RCS-RDS prin platforma DigiPlay în reţelele lor din zonele României cu infrastructură care permite acest tip de transmisie. Acestor doi operatori i se adaugă INES TV, pionierul IPTV-ului românesc, prin reţeaua sa din Bucureşti şi oraşul Voluntari, jud. Ilfov. Există şi operatori mai mici care dezvoltă acest tip de transmisie.

Cei interesaţi de recepţia TVR HD pot contacta unul din furnizorii amintiţi pentru a verifica dacă reşedinţa lor se află în zona de acoperire a reţelelor broadband ale distribuitorilor. Dacă răspunsul este afirmativ, se poate solicita instalarea STB-ului necesar pentru recepţia TVR HD şi a celorlate canale HD disponibile - ca şi în cazurile anterioare, recepţia TVR HD este gratuită -, pentru celelalte canale HD urmând a se plăti un abonament, al cărui cuantum depinde de furnizor.

6. Difuzarea TVR HD pe site-ul propriu www.tvrplus.ro

TVR HD poate fi vizionat live la adresa menţionată mai sus în regim geoprotejat (doar pe teritoriul României).

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1