loader

Din Montepulciano la Teba, cu Teleenciclopedia

Teleenciclopedia a venit, din nou, cu subiecte din civilizaţiile lumii, sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane. Montepulciano

La o altitudine de 600 de metri, între Val d’Orcia şi Val di Chiana, se află burgul medieval Montepulciano, al cărui Muzeu Civic adăposteşte o colecţie importantă de artă sacră: cea pe care preotul Francesco Crociati le-a donat-o, în anul 1861, cetăţenilor oraşului.

Baobabul

Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea virtuţi, acest arbore este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

Teba

Teba devenea, între anii 2160 şi 2035 î.H., cea mai însemnată metropolă a Regatului Mijlociu şi, apoi, a Regatului Nou, sub conducerea a opt dinastii.

Liliecii gigantici

Liliecii gigantici (numiţi popular şi „vulpi zburătoare”) împart acelaşi habitat cu Roussetus Obliviosus – alţi lilieci frugivori, mai mici, cu blana de galbenă, aripi înguste şi urechi ascuţite. Însă relațiile dintre cele două specii nu sunt întotdeauna ,,cordiale”!

 

 

***

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe portalul video TVR+.

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan; o emisiune de Cornelia Rădulescu

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1