loader

Din Montepulciano la Teba, cu Teleenciclopedia

Teleenciclopedia a venit, din nou, cu subiecte din civilizaţiile lumii, sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane. Montepulciano

La o altitudine de 600 de metri, între Val d’Orcia şi Val di Chiana, se află burgul medieval Montepulciano, al cărui Muzeu Civic adăposteşte o colecţie importantă de artă sacră: cea pe care preotul Francesco Crociati le-a donat-o, în anul 1861, cetăţenilor oraşului.

Baobabul

Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea virtuţi, acest arbore este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

Teba

Teba devenea, între anii 2160 şi 2035 î.H., cea mai însemnată metropolă a Regatului Mijlociu şi, apoi, a Regatului Nou, sub conducerea a opt dinastii.

Liliecii gigantici

Liliecii gigantici (numiţi popular şi „vulpi zburătoare”) împart acelaşi habitat cu Roussetus Obliviosus – alţi lilieci frugivori, mai mici, cu blana de galbenă, aripi înguste şi urechi ascuţite. Însă relațiile dintre cele două specii nu sunt întotdeauna ,,cordiale”!

 

 

***

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe portalul video TVR+.

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan; o emisiune de Cornelia Rădulescu

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1