loader

Din Teba la Constantinopol, cu Teleenciclopedia

„Teleenciclopedia” continuă incursiunea în istoria artei, bucuria descoperirilor şi preocuparea pentru tot ce ne înconjoară. Sâmbătă, 17  septembrie, de la ora ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+, ați putut urmări o nouă ediție a emisiunii.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online timp de 7 zile pe TVR+.

Arta arhitecturii

Răsfoim albumele de artă tot la capitolul arhitectură religioasă şi descoperim, în ediţia din 17 septembrie, că unele dintre cele mai mari monumente arhitectonice ale antichităţii romane şi epocii bizantine (Catedrala Sfânta Sofia, biserica Chora din vechiul Constantinopol ori Basilica San Vitale din Ravenna) au fost construite folosind inovatoare structuri rectangulare şi circulare.

(w882) Teleencicl

Ţara Galilor

Fauna acestei părţi de lume oferă subiecte inepuizabile şi fascinante. Mergem mai departe în călătoria noastră prin Ţara Galilor şi aflăm că pe coasta nordică a Peninsulei Lleyn vin în special pescăruşi şi cormorani (Phalacrocorax aristotelis). Excelenţi înotători, cormoranii se pot scufunda până la 45 de metri, în căutarea peştilor sau a algelor pentru cuib.

Teba

Iubitorii istoriei deschid acum capitolul despre Teba. Între anii 2160 şi 2035 î.H., Teba a devenit cea mai însemnată metropolă a Regatului Mijlociu şi, apoi, a Regatului Nou, sub conducerea a opt dinastii.

(w882) Teleencicl

Sanatoriile puilor

Knowsley Safari Park, situat în nord-vestul Marii Britanii, adăposteşte numeroase animale, „vedete” fiind simpaticele marmosete-cu-urechi-de-bumbac (Callithrix jacchus), originare din Brazilia. În acest episod, facem cunoştinţă cu Brian, un pui de maimuţă de care are grijă fotografa Penny Boyd.

(w882) Teleencicl

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1