loader
Foto

"Dincolo de Alb şi Negru", miercuri la TVR 1

Mihai Carp , diplomat de carieră, membru al Secretariatului Internaţional în cadrul NATO, a fost invitatul Mihaelei Crăciun, miercuri, 10 mai, la emisiunea "Dincolo de Alb şi Negru", pe TVR 1 și TVR+.

 

Mihaela Crăciun
Dincolo de alb şi negru

A povestit despre tatăl său, Mircea Carp, martor şi protagonist al unei istorii de peste un secol, despre propria sa carieră şi familie, sosirea la Timişoara în timpul revoluţiei, despre posturile diplomatice din România şi de la Chişinău,  dar şi despre războiul de lângă noi.

(w882)

În cei peste 24 de ani de când este la NATO, Mihai Carp s-a ocupat mai ales de gestionarea crizelor. În anii '90 a lucrat ca diplomat în diferite funcţii, la ambasadele SUA din Berlin, Chişinău, Bucureşti şi fostul birou al Ambasadei Americii la Cluj Napoca.

(w882)

S-a născut în 1965 în America, acolo unde tatăl său ajungea în 1951, la 28 de ani, împreună cu mama sa, Heidi, cu vaporul militar „General Stewart”.

(w882)

Mihai Carp a venit la Bucureşti pentru o zi, pentru a-l reprezenta pe tatăl său care locuieşte la Munchen, la vernisajul expoziţiei „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății” de la Muzeul Național de Istorie a României.

(w882)

Expoziţia va fi deschisă până pe 11 iunie şi cuprinde obiecte, fotografii și documente rare, care prezintă viața și evoluția unui om cu un destin remarcabil și reprezentativ pentru generația din care a făcut parte. Publicul va avea șansa să descopere ,,o istorie în ramă’’ și să cunoască istorii despre aristocrația de odinioară, eroi din timpul Marelui Război, licee militare din perioada interbelică, acte de bravură din al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului, realitățile exilului, importanța radioului, libertatea presei și dragostea de patrie.

***

Mircea Carp, veteranul Europei Libere, s-a născut la Gherla într-o familie de militari, oameni politici și cărturari care au contribuit la făurirea României Mari. A fost coleg cu Regele Mihai la Liceul Militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu/Predeal şi absolvent al promoţiei 1942, fiind unicul supraviețuitor al acelei generații. Este singurul ofițer combatant de tancuri din Al Doilea Război Mondial în viață, dar și unicul ofițer în viaţă care a servit la cavalerie. În 1946 este dat afară din armată din cauza activităților sale anti-comuniste.

S-a decis să emigreze după ce scăpase din pușcăria unde se afla elita română anticomunistă. Primii ani i-a petrecut în Austria, apoi în SUA unde va activa ca jurnalist și analist politic, ajungând șeful Serviciului Românesc al postului de radio Vocea Americii, iar din 1979 până în 1995 se va afla la microfonul de la Radio Europa Liberă.

 

23:00 Lumină din lumină

*Concert de pricesne și cântece pascale

Producător tv Mădălina Mija

1:00 Ironia sorţii (R)

(THOUGH NONE GO WITH ME-SUA, 2006)

Regia Armand Mastroianni

Cu: Cheryl Ladd, Amy Grabow, Bruce Weitz

Dramă. Redactor Laura Bălan

(Reluare)
 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1