Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
Mezeluri ca la carte pentru Mircea Radu, la „Politică şi delicateţuri”
Miercuri, 08 Iunie 2016
Ediţia de final de sezon a emisiunii realizate de Mircea Dinescu a putut fi urmărită duminică, 12 iunie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Dinescu si Mircea Radu
Dinescu si Mircea Radu cu cartea
Dinescu si Mircea Radu
preparate
Dinescu si Mircea Radu gatesc
Dinescu si Mircea Radu
Dinescu si Mircea Radu cu cartea
Dinescu si Mircea Radu
preparate
Dinescu si Mircea Radu gatesc

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„E de-a dreptul ruşinos ca pe vremea dictaturii comuniste a lui Gheorghiu Dej să fi fost crenvurştii infinit mai buni decât acum, când sunt de-a dreptul periculoşi”, spune revoltat Mircea Dinescu, propunându-i invitatului său, nimeni altul decât apreciatul jurnalist TVR Mircea Radu, să pregătească popularul mezel după o reţetă „muncitorească”. Ultima ediţie Politică şi delicateţuri din sezonul 5 poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD sau online, pe TVR+, pe 12 iunie, de la ora 15.00.

(w640) Dinescu si

Întâlnirea dintre Mircea Dinescu şi tizul său, Mircea Radu are loc la Cetate, pe malul Dunării - de această dată, o Dunăre liniştită ca un lac. Masa de lucru, plină cu ingrediente, mirodenii şi tot felul de bunătăţi, este aşezată pe pajiştea verde, chiar pe malul apei, iar alături fumegă un grătar, semn că Dinescu va pune ceva carne la fript.

(w640) Dinescu si

„Eu, care, de obicei, gătesc după vechi reţete boiereşti, astăzi gătesc după o reţetă muncitorească”, spune poetul, care chiar aduce cu sine o carte apărută în 1961, „Cartea muncitorului din industria preparatelor şi conservelor din carne”, un fel de manual după care se pregăteau în acele timpuri carnea, mezelurile şi conservele.

(w640) Dinescu si

Revoltat că preparatele de pe vremuri se făceau cu mai mult simţ de răspundere, mult mai sănătoase şi mai gustoase decât acum, Dinescu îi propune invitatului său să pregătească împreună crenvurşti după manual, cu ingrediente naturale şi fără conservanţii pe care îi găsim în zilele noastre în mezeluri. Reţeta e simplă: 70% pulpă de viţel şi 30% slănină, mirodenii şi gheaţă pisată, care are rolul de a aerisi carnea.

(w640) Mircea Rad

În Mircea Radu, poetul descoperă curiozitate şi pasiune pentru gătit, dar şi îndemânare, fiindu-i de mare ajutor în slalomul printre ingrediente şi mirodenii, legându-se astfel o prietenie „care s-a împletit discret”.

(w640) Dinescu si

Şi cum munca fără muzică nu are niciun farmec, de buna dispoziţie a gazdei şi a musafirului se ocupă Dan Micu şi formaţia sa, care cântă o muzică veselă, cu versuri amuzante.

(w640) taraf Poli

După ce crenvurştii şi curca de ţară - pe care poetul a aşezat-o la un moment dat pe grătar - sunt gata, cei doi se aşază la masă, cu un pahar din vinul lui Dinescu alături, iar discuţia curge lin şi plăcut. Fiecare dintre ei descoperă în interlocutorul său un partener de discuţie plăcut, cu replică şi cu simţul umorului la purtător. „Mircea Radu face parte din acea categorie de vedete de televiziune care, de-a lungul timpului, nu şi-a schimbat structura, (…) a rămas constant şi s-ar putea ca bunul său simţ să fi contat în destinul său”, remarcă poetul.

(w640) Mircea Rad

***

Mircea Radu s-a născut pe 15 noiembrie 1968 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Instalaţii pentru Construcţii din Capitală, iar în 1991, când era încă student, a devenit animator pentru Radio Contact Bucureşti, iar din 1993 - pentru UniPlus Radio. Aptitudinile de jurnalist şi le-a perfecţionat la Missouri School of Journalism (SUA, 1996) şi la BBC School of Journalism (1998).

(w640) Mircea Rad

Între anii 1994 şi 2000 a fost prezentatorul jurnalului de Actualităţi de prime-time şi de noapte, la TVR 1. Tot în 1994, telespectatorii TVR l-au putut urmări şi duminica dimineaţa, într-un program de infotainment. În 1996 a făcut parte din echipa CNN România, iar în 1997 a moderat un talk-show politic de weekend tot la TVR 1.

Din anul 2000 a intrat în echipa Antena 1, mai întâi ca prezentator al Observatorului, apoi ca gazdă a emisiunii Din dragoste, cel mai longeviv show de televiziune din România (18 sezoane). Tot la Antena 1, Mircea Radu a mai prezentat emisiuni precum Geniali (2005, 2006) sau Noaptea erorilor, în 2008, dar a avut un rol şi în serialul Secretul Mariei (2006). De altfel, Mircea îşi dovedise talentul actoricesc cu un an în urmă, când a deţinut rolul principal în filmul de lung-metraj Sistemul nervos, în regia lui Mircea Daneliuc.

(w640) Mircea Rad

Din toamna anului 2010, până la sfârşitul anului 2011, Mircea a fost gazda emisiunii ÎnTrecerea anilor, difuzată la TVR 1, iar în primăvara anului 2012, Mircea Radu s-a întors la prima sa dragoste – ştirile, prezentând Telejurnalul TVR şi emisiuni de dezbateri. În prezent, ne aşteaptă, în fiecare zi de luni a săptămânii, la Emisiunea de luni, la TVR 1, alături de invitaţi interesanţi şi teme originale.

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".