loader

"Doamna şi unicornul", la Teleenciclopedia

Despre  splendori ale artei tapiseriei,  parcul Naţional Donau-Auen, zmeiele copilăriei şi moluşte aflăm  în ediţia Teleenciclopediei din 16 februarie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

DOAMNA ȘI UNICORNUL

La sfârșitul secolului al XV-lea, Franța ajunsese cel mai mare regat din Europa, sub conducerea dinastiei de Valois. Spiritul Renașterii italiene pătrunsese treptat în principalele provincii, impulsionând dezvoltarea artelor. Printre operele remarcabile ce decorau somptuoasele palate se număra și La Dame à la licorne (Doamna și unicornul)– splendidă tapiserie, compusă din șase piese create în stilul modern floral „mille-fleurs”.

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

În călătoria sa de aproape 3.000 de kilometri, Dunărea – cel mai „cosmopolit” fluviu –  îşi schimbă înfăţişarea de nenumărate ori, străbătând 10 ţări şi 4 capitale europene. La câțiva kilometri de Viena, Parcul Național Donau-Auen prilejuieşte întâlnirea cu o veritabilă „junglă” din zona temperată.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. ZMEUL

Zmeul a fost menționat de chinezi încă din secolul al II-lea î.Hr – comandantul Han Sin folosindu-l pentru a afla înălțimea zidurilor orașelor pe care dorea să le asedieze. Exploratorul italian Marco Polo a fost și el fascinat de zmeie, descriindu-le pe larg  în jurnalul său, la întoarcerea din China. Mult mai târziu,  în anul 1758,  faimosul savant  Benjamin Franklin a demonstrat cu succes natura electrică a fulgerului, înălțând în plină furtună un zmeu, de al cărui mâner a legat o cheie metalică.

MOLUȘTELE

Încrengătura moluștelor cuprinde aproape un sfert din fauna acvatică cunoscută: de la specii foarte familiare (cum ar fi stridiile, ori midiile), până la unele dintre cele mai rare şi bizare nevertebrate. Evoluționiștii susțin că ar fi apărut acum mai bine de șase milioane de ani, în perioada Cambriană.

(w882)

Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică, 17 februarie, de la ora 07:00.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1