loader
Foto

Dobrogea de Nord - unitate în diversitate, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Cetatea Enisala cu atracţiile ei, secretele plăcintei dobrogene sau povestea balaurulului dobrogean, în ediţia din 17 decembrie a emisiunii prezentate de Cristi Tabără. „Exclusiv în România” - la TVR 1, de la ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Dobrogea a devenit, de-a lungul timpului, casă pentru mai multe civilizaţii şi etnii. Alături de români, trăiesc azi aici turci, greci, tătari, lipoveni, italieni... şi fiecare dintre ei si-a pus amprenta asupra culturii, obiceiurilor şi chiar asupra aspectului acestei regiuni a României. Pe 17 decembrie, echipa „Exclusiv în România” porneşte într-o călătorie cu surprize şi locuri inedite prin Dobrogea de Nord, plecând de la cetatea Enisala, singura cetate medievală din zonă ale carei ziduri au rămas în picioare peste timp. O vizităm şi noi duminică, de la ora 17.00, urmărind un nou episod „Exclusiv în România” la TVR 1.

(w500)

La poalele cetăţii Enisala se află un impresionant complex – uimitor prin diversitatea sa – unde găsim un Salon Otoman, un mic Sanctuar educativ de mitologie greacă, locuri de cazare şi un restaurant cu bucătărie specific dobrogeană.

(w882)

(w882)

Locul şi momentul perfect să învăţăm cum se face o plăcintă dobrogeană delicioasă! Tot aici, admirăm şi spectaculoşii dansatori ai Ansambului de dansuri tătăreşti Qarasu al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

(w882)

În Babadag, vizitam Moscheea construită de generalul Ali Gazi Paşa şi aflăm povestea lui Sari Saltuk Baba - nume emblematic pentru oraş, pe care istoria îl reţine ca fiind un luptător înţelept, care a întemeiat, împreună cu un număr de câteva mii de turci, cea mai veche aşezare turcească de pe teritoriul Dobrogei: Babadagul de azi. În acelaşi popas, o colecţie de artă orientală de la casa Panaghia ne uimeşte prin culori şi texturi.

(w882)

După o scurtă călătorie cu barca prin canalele şerpuitoare şi stuful care anunţă intrarea în Deltă, descoperim încă un loc surprinzător - un teren de dresaj canin de ultimă generaţie, construit în Dunavăţul de Jos şi dotat pentru a găzdui campionate canine internaţionale. Aflăm şi ce stă în spatele legendelor despre faimosul Balaur dobrogean, un şarpe impunător care apare des în poveştile localnicilor, dar care se lasă rar văzut în realitate... Sună cunoscut, nu-i aşa? Iată că celebrul monstru din Loch Ness are un... verişor autohton!

(w882)

(w882)

Vom încheia circuitul nostru unde l-am început, în Enisala, într-un loc de-a dreptul magic. Pentru vizitatori, el se numeşte „Muzeu - Gospodăria ţărănească conservată in-situ”. Pentru localnici, este inima satului, locul unde tinerii se pot întâlni să înveţe sau să repete dansurile cu profesorul lor de dans, totul în curtea unei case străvechi, salvate de la degradare.

(w882)

O nouă drumeţie cu multe bogăţii spirituale, aşadar, la care Cristi Tabără ne invită cu drag duminică după-amiază, de la 17.00. „Exclusiv în România” poate fi urmărită pe 17 decembrie, la TVR 1.

 

Emisiune realizată de Codruţa Angelescu şi Cristian Tabără

Producător: Marin Găbudean
Echipa: Mihai Pătraşcu - director imagine, Marius Stanciu - sunet, Dragoş Tănase - asistent imagine

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1