loader
Foto

Documentarul TVR „Fenomenul Piața Universității – am scăpat de comunism pe cont propriu”, de Răzvan Butaru, premiat de UCIN

Producția TVR „Fenomenul Piața Universității – Am scăpat de comunism pe cont propriu” a fost distinsă cu Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru film de televiziune. Îl revedem joi seară, la „Dosar România”.

 

Dosar România

Filmul, realizat de Răzvan Butaru împreună cu Roxana Elekes la aproape 35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 care a zguduit România, este un document ce atrage atenția asupra istoriei imediate a României. Telespectatorii TVR 1 îl pot revedea joi, 7 noiembrie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie „Dosar România”.

Răzvan Butaru, realizator TVR: „Cred că este primul film despre evenimentele din Piața Universității realizat după cel al lui Stere Gulea și cred că, într-adevăr, ne aducem aminte cam greu de ceea ce a fost atunci. A fost cel mai important fenomen și, de fapt, a fost o continuare a Revoluției. Generațiile tinere cumva ar trebui să știe ce a fost în urma lor, pentru că, dacă nu-ți știi istoria, n-ai cum să mergi mai departe, după părerea mea, sau mergi, dar mergi așa, în necunoștință de cauză și la întâmplare.”

(w500) Butaru UCI

În cadrul secțiunii „Film de televiziune”, au mai fost nominalizate două producții TVR: „Ora Regelui”, regia Camelia Csiki și „Lumea e bine făcută”, în regia lui Tudor Chirilă.

Filmul „Spre Nord”, regizat de Mihai Mincan, este marele câștigător al Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor, iar trofelul special al juriului a ajuns la Radu Jude, pentru filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.

Juriul, format din profesioniști în domeniu - Manuela Cernat, Miruna Berescu, Lia Bugnar, Vlad Păunescu și Andrei Zincă, a avut misiunea de a selecta câștigătorii ediției din acest an a Galei.

De peste jumătate de veac, Uniunea Cineaștilor premiază cele mai bune producții cinematografice. Creatori importanți care au marcat istoria filmului românesc au fost premiați de-a lungul timpului în cadrul Galelor UCIN.


Compartimentul Comunicare

 

 

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) .

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Transmisiune directa

Sezon nou

 
O călătorie cu Andrei Pleşu, la TVR 1

O călătorie cu Andrei Pleşu, la TVR 1

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Sâmbătă, Andrei Pleşu e invitatul Eugeniei Vodă la „Profesioniştii”: o emisiune despre trecerea timpului şi fragilitatea vieţii, despre ...

Victimele infracțiunilor. Dreptul la compensații financiare din partea statului

Ați fost victima unei infracțiuni? Știți că există un act normativ care reglementează acordarea unor compensații financiare de către stat în ...

Uzucapiunea, un drept de proprietate

Uzucapiunea, un drept de proprietate

publicat: sâmbătă, 07 decembrie 2024

Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? De câte feluri este uzucapiunea și de ce probe avem ...

 

#tvr1