loader
Foto

Documentarul TVR „Fenomenul Piața Universității – am scăpat de comunism pe cont propriu”, de Răzvan Butaru, premiat de UCIN

Producția TVR „Fenomenul Piața Universității – Am scăpat de comunism pe cont propriu” a fost distinsă cu Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru film de televiziune. Îl revedem joi seară, la „Dosar România”.

 

Dosar România

Filmul, realizat de Răzvan Butaru împreună cu Roxana Elekes la aproape 35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 care a zguduit România, este un document ce atrage atenția asupra istoriei imediate a României. Telespectatorii TVR 1 îl pot revedea joi, 7 noiembrie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie „Dosar România”.

Răzvan Butaru, realizator TVR: „Cred că este primul film despre evenimentele din Piața Universității realizat după cel al lui Stere Gulea și cred că, într-adevăr, ne aducem aminte cam greu de ceea ce a fost atunci. A fost cel mai important fenomen și, de fapt, a fost o continuare a Revoluției. Generațiile tinere cumva ar trebui să știe ce a fost în urma lor, pentru că, dacă nu-ți știi istoria, n-ai cum să mergi mai departe, după părerea mea, sau mergi, dar mergi așa, în necunoștință de cauză și la întâmplare.”

(w500) Butaru UCI

În cadrul secțiunii „Film de televiziune”, au mai fost nominalizate două producții TVR: „Ora Regelui”, regia Camelia Csiki și „Lumea e bine făcută”, în regia lui Tudor Chirilă.

Filmul „Spre Nord”, regizat de Mihai Mincan, este marele câștigător al Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor, iar trofelul special al juriului a ajuns la Radu Jude, pentru filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.

Juriul, format din profesioniști în domeniu - Manuela Cernat, Miruna Berescu, Lia Bugnar, Vlad Păunescu și Andrei Zincă, a avut misiunea de a selecta câștigătorii ediției din acest an a Galei.

De peste jumătate de veac, Uniunea Cineaștilor premiază cele mai bune producții cinematografice. Creatori importanți care au marcat istoria filmului românesc au fost premiați de-a lungul timpului în cadrul Galelor UCIN.


Compartimentul Comunicare

 

 

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1