De multe ori persoanele vârstnice singure sau vulnerabile, aleg ca formă de protecție să doneze celor apropiați bunurile, să încheie un testament, contract de întreținere cu uzufruct viager sau de vânzare-cumpărare.
În ediţia de joi, 7 noiembrie, a emisiunii ,,Oamenii si legea” aflăm ce presupune transmiterea dreptului de proprietate asupra unui bun prin intermediul unui contract de donație, care sunt avantajele și dezavantajele, cum se poate contesta.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Mihai TĂNĂSESCU, avocat.
Contractul de donație este acel mod de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil prin care una dintre părți, în mod dezinteresat și gratuit, fără a primi ceva în schimb, transferă altei părți proprietatea asupra bunului său sub sancțiunea nulități absolute. Contractul de donație se încheie numai în fața notarului public în formă autentică, indiferent dacă bunul donat este imobil sau mobil. Donația este irevocabilă, excepție făcând donația între soți care este revocabilă atâta timp cât căsătoria există. Totodată, donația își produce efectele de la momentul la care este încheiată și poate fi făcută cu instituirea unei anumite sarcini celui care primește bunul.
Donația poate fi indirectă, de exemplu atunci când prin renunțarea la un drept, sau prin iertarea unei datorii, o anumită persoană beneficiază de acel beneficiu. De asemenea, donația poate fi deghizată, adică ascunsă sub forma unui alt act juridic cu titlu oneros, de exemplu o vânzare fictivă între părinți și copii care de fapt este o donație. Ca orice contract și donația are nevoie de consimțământul a cel putin două părți. Respectiv dorința donatorului de a gratifica și dorința donatarului de a primii donația. Acordul de voință trebuie să se întregească cu scopul de a încheia contractul de donație. Mai mult decât atât, acest consimțământ nu are voie să fie viciat. Viciile sunt eroarea, dolul, violența și mai nou, leziunea.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Joi, 7 noiembrie, de la ora 13.00, la TVR 1.
***
Moderator:
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională:
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător:
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR