loader

Dragoş Pătraru ne ţine la curent cu Starea naţiei, la TVR 1

Un late night show de autor începe la TVR 1 din 1 septembrie. Telespectatorii îl pot urmări de luni până joi, de la ora 23.00.

 

Dragoș Pătraru
Starea naţiei

Ediţiile sunt disponibile online pe TVR+

Din 1 septembrie, Dragoş Pătraru aduce la TVR 1 emisiunea de autor Starea naţiei. Emisiunea se diferenţiază de cele existente pe piaţă prin modul de abordare a analizei ştirilor – corect şi echilibrat, cu o notă personală a moderatorului. Emisiunea va fi difuzată de luni până joi, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Starea naţiei nu este un pamflet. Este un late night show, care îşi asumă fără ezitare funcţiile mass-media, abandonate în ultimii ani de multe entităţi media din România. Starea naţiei le oferă telespectatorilor informaţii, cultivându-le acestora rezistenţa la manipulare şi spiritul critic”, descrie Dragăş Pătraru emisiunea pe care românii o vor vedea de acum la TVR 1.

Starea naţiei sancţionează derapajele de orice tip, fie că acestea provin din lumea politică sau din presă. Având permanent în atenţie interesul public, îndeplinim o altă funcţie importantă a mass-media, aceea de formare, de educare a publicului. Formatul Starea naţiei presupune apelarea la umor pentru prezentarea informaţiilor, ceea ce duce la îndeplinirea unei alte funcţii a presei, aceea de entertainment. Aşadar, informăm publicul distrându-l, ţinându-l în priză, utilizând de multe ori satira, pamfletul, dar nu ne ascundem în spatele unei formulări – „această emisiune este un pamflet” - inventată de unii pentru a scăpa de procese şi pentru a nu-şi asuma ceea ce difuzează pe post”, continuă realizatorul şi moderatorul emisiunii.

În legătură cu realizarea emisiunii la TVR, Dragoş Pătraru explică: „Un personaj politic mă acuza într-o emisiune televizată că sunt bolnav de echidistanţită. Un format precum cel gândit de noi, echipa care stă în spatele acestei emisiuni, nu poate avea o gazdă mai bună decât postul public de televiziune. Este şi principalul motiv pentru care am acceptat această provocare. Aici, suntem feriţi de etichete. Şi le promit telespectatorilor că fiecare secundă din emisiune e făcută, ca şi până acum în cazul emisiunii noastre, în interesul lor. Doar sunt noii noştri patroni, nu?”, mai spune Dragoş Pătraru.

De luni până joi, când este difuzată Starea naţiei, realizatorul trece în revistă subiectele care urmează a fi abordate în fiecare ediţie a emisiunii, timp de zece minute, de la 19.30, înainte de rubrica Sport ce prefaţează Telejurnalul de la TVR 1. Iar duminica, de la 0.30, cei care doresc să revadă cele mai bune momente ale ediţiilor săptămânii pot urmări un "best of" Starea naţiei, tot la TVR 1.

Ploieşteanul Dragoş Pătraru şi-a început activitatea jurnalistică la ziarul Prahova, în 1996, unde a fost redactor. De atunci, a mai ocupat funcţiile de producător şi realizator de emisiuni la Radio Contact Ploieşti, unde a coordonat şi departamentul de ştiri, a fondat şi condus, începând cu anul 2000, publicaţia Fair Play de Prahova şi săptămânalul de anchetă şi satiră altPHel, iar din 2008 a făcut performanţă în rândul televiziunilor locale cu Prahova TV, post pe care l-a condus până în 2012. Timp de doi ani, a fost producător, editor şi prezentator la România TV.

18:15 România face bine

Prezentator Irina Luca

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

* Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

* Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

18:45 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Povestea săptămânii

Cum câștigăm războiul informațional împotriva Rusiei? (redifuzare)

Poate fi combătută propagandă și dezinformarea prin propagandă și dezinformare? Jurnalistul britanic Peter Pomerantsev crede că doar așa se poate câștiga războiul informațional împotriva Rusiei și amintește de propagandă britanică împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, subiectul ultimei sale cărți.

Invitați: Peter Pomerantsev, jurnalist, scriitor

Revista presei fake

Conspirația redenumirii iepurașilor de Paște

Tot mai des în ultimii ani, reţelele de socializare se umplu în perioada sărbătorilor de Paşte de postările unor utilizatori indignaţi că politicienii, instituţiile, marile companii, dar şi simpli cetăţeni evită deliberat folosirea cuvântul „Paşte”, subminând astfel rădăcinile religioase tradiţionale ale celebrării creştine a Învierii din dorinţa de a evita ofensarea celor de altă credinţă.

Conspirația săptămânii

Războiul comercial al imaginarului Ron Vara

Artizanul din spatele valului de șoc provocat de tarifele vamale americane și resimțit la nivel mondial este un personaj fictiv.

Istoria și istoriile sale

Hitler în Argentina, încă o teorie a conspirației

După cel de al Doilea Război Mondial, mulți criminali de război naziști și-au găsit refugiul în America de Sud. Doar în Argentina au emigrat peste 5000, printre care și temuții Adolf Eichmann și Josef Mengele. Cum s-a născut legenda conform căreia Hitler însuși și-ar fi

continuat liniștit viața în această parte de lume?

Spărgătorii de fake news, cu Horia Sârghi și Mihai Geamănu

Gura lui Putin I.A. grăiește

Rețelele sociale din România au fost invadate de mesajele pe care Vladimir Putin le-a adresat poporului român. Acestea sunt însă generate de Inteligența Artificială.

Producător Marian Voicu

 
Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

„Regii și cerșetorii norocului”, un documentar premium la „Dosar România”, pe TVR 1

Cei mai cunoscuți campioni din lumea poker-ului își spun cu emoție povestea, retrăind partide care le-au marcat ascensiunea și relatând cele mai ...

 

#tvr1