Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? Ce înseamnă reconstituirea dreptului de proprietate şi cât durează? Cum poate fi obţinut un drept de servitute şi cum poate fi protejat şi respectat un drept de trecere? Care sunt limitele dreptului de proprietate privată? Joi, 11 ianuarie, de la ora 13, la TVR 1 o ediție „Oamenii şi legea” în care s-au discutat aceste subiecte.
Invitata Mihaelei OLARU în această ediție este Ana DICULESCU ŞOVA, avocat.
Potrivit Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, „orice persoană are dreptul de a deţine în proprietate, de a folosi, de a dispune şi de a lăsa moştenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal. Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decât pentru o cauză de utilitate publică, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege şi în schimbul unei despăgubiri juste acordate în timp util pentru pierderea pe care a suferit-o. Folosinţa bunurilor poate fi reglementată prin lege în limitele impuse de interesul general”.
Acordarea de despăgubiri în contextul exproprierii pentru cauză de utilitate publică reprezintă o modalitate de reparare a prejudiciului material creat persoanelor vizate de această procedura, în acest mod luând naştere un drept de creanţă în patrimoniul titularilor de drepturi reale asupra imobilului ce urmează a fi expropriat.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU