loader
Foto

Galerie foto

După Cortina de Fier: interviu în exclusivitate cu Viktor Iuscenko la TVR

Cătălin Ştefănescu ne-a propus o discuţie cu fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, sâmbătă, 7 februarie, de la ora 16.00, TVR 1, TVR HD şi TVR+   

 

Cătălin Ştefănescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Realizatorul Cătălin Ştefănescu a stat de vorbă la sfârşitul anului trecut cu Viktor Iuscenko, atunci când fostul preşedinte al Ucrainei a fost prezent la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe, la 25 de ani de la căderea comunismului. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Română pentru Democraţie, al cărei iniţiator este fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. În timpul lucrărilor conferinţei, Viktor Iuscenko a acordat postului public de televiziune un interviu în exclusivitate care a fost difuzat de TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbătă, 7 februarie, de la ora 16.00, sub titlul generic După Cortina de Fier.

În discuţia cu realizatorul Cătălin Ştefănescu, fostul preşedinte Viktor Iuscenko a răspuns la întrebări legate de conflictul din Ucraina, rădăcinile istorice ale acestui conflict, anexarea Crimeei de către Rusia şi nevoia de ajutor a Ucrainei, aflată într-un conflict extrem de periculos pentru stabilitatea Europei şi a întregii lumi.

Viktor Iuscenko, cel de-al treilea preşedinte al Ucrainei (între 2005 şi 2010), s-a născut în februarie 1954, la Korujivca, în Sumy Oblast. Tatăl său a luptat în armata sovietică, a fost luat prizonier de război în Germania nazistă şi a trecut prin lagărele de concentrare, inclusiv pe la Auschwitz-Birkenau. După eliberare, a predat engleza la o şcoală din regiunea natală. Viktor Iuscenko eate absolvent de economie şi finanţe. A fost contabil şi adjunct de contabil şef la un kolhoz. În 1976 a început o carieră strălucită ca bancher, iar în 1993 a fost numit preşedinte al Băncii Naţionale a Ucrainei, jucând un rol esenţial în crearea monedei naționale – grivna. Din această poziţie începe şi o fulminantă carieră politică, odată cu surprinzătoarea numire a sa ca prim-ministru, în 1999. Doi ani mai tîrziu este înlăturat, în urma unui vot de neîncredere, pornit, în primul rând, de la conflictele vice-prim-ministrului său, Iulia Timoşenko, dar şi cu influenţi factori de decizie din minerit şi din industria gazelor naturale. Era doar începutul unei relaţii cu suişuri şi coborâşuri, care avea să transforme doi parteneri în adversari de temut.

În 2004, Viktor Iuscenko îşi depune candidatura la preşedinţia Ucrainei, ca independent. În timpul unei campanii electorale foarte agresive, marcate de tensiuni şi scandaluri, la începutul lui septembrie 2014, Iuscenko este otrăvit cu dioxină. Povestea otrăvirii e lungă, încâlcită şi e lipsită de o limpezire definitivă chiar şi la această oră. Unii spun că autorii sunt chiar şefii serviciilor secrete ucrainene de atunci, alţii - că a fost o înscenare, susţinută de americani, pentru acumulare de capital politic. Cert e că otrăvirea a fost confirmată de mai multe laboratoare medicale din Europa, dar autorii nu au fost identificaţi până acum, la 11 ani de la momentul întâmplării acestor evenimente.

După trei runde de alegeri, contestaţii, scandaluri enorme şi acuzaţii de fraudare a votului la adresa guvernului în exerciţiu, Iuscenko devine preşedintele Ucrainei. Promiţând reforme fundamentale şi orientarea către Vest, se bucură de sprijinul entuziast al unei părţi consistente din populaţia Ucrainei, declanşând o mişcare populară care avea să fie cunoscută în toată lumea sub numele de Revoluţia Portocalie.

Mandatul de preşedinte al lui Viktor Iuscenko a fost marcat de instabilitate politică, rezistenţă la schimbare, despărţirea cu scandal de partenerii politici, dintre care cea mai cunoscută este Iulia Timosenko. În timp, imaginea preşedintelui s-a erodat, iar reformele propuse s-au lovit de o rezistenţă foarte solidă. La încheierea mandatului, popularitatea preşedintelui era în cădere liberă, iar la alegerile din 2012, formaţiunea pe care o conduce, Ucraina noastră, nu a intrat în parlament. De numele său se leagă şi reabilitarea, în ultimele zile de mandat, a lui Stepan Bandera, cel mai controversat personaj al Ucrainei din cel de-al Doilea Război Mondial, un lider fascist, ultranaţionalist. Decizia a fost anulată de guvernul următor şi condamnată de Parlamentul European.

Istoria post-Iuscenko a Ucrainei a continuat cu aceeaşi atmosferă de instabilitate, cu Viktor Ianukovici la preşedinţie - un personaj considerat a fi omul Moscovei - şi cu izbucnirea unei revolte violente, soldată cu multe victime, un eveniment care avea să atragă atenţia întregii lumi: Maidanul de la Kiev.

Interviul în exclusivitate cu fostul preşedinte ucrainean, realizat de Cătălin Ştefănescu, a fost difuzat sâmbătă, 7 februarie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi la TVR HD. Poate fi urmărit  online, pe TVR+, este disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1