loader
Foto

Românii, mediatori de pace. Premieră „Moştenirea clandestină”, joi, la TVR 1 | VIDEO

Monica Ghiurco ne-a propus, în noul episod al seriei, o analiză a rolului jucat de români în medierea conflictului în Războiul din Vietnam. Care au fost argumentele cu care i-am convins să înceapă dialogul și de ce este atât de puțin cunoscut succesul ca mediator al României ați putut afla joi, 3 august, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Monica Ghiurco
Moştenirea clandestină

Au trecut 50 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam și foarte puțini din generațiile actuale știu cât de greu s-a ajuns la încetarea focului. Iar și mai puțini au aflat de contribuția românilor la oprirea ostilităților dintre nord-vietnamezi și americani. În ce a constat implicarea noastră, care au fost argumentele cu care i-am convins să înceapă dialogul și de ce este atât de puțin cunoscut succesul ca mediator al României sunt întrebările la care Monica Ghiurco și-a propus să răspundă, cu ajutorul invitaţilor săi, în acest episod al seriei „Moştenirea clandestină”.

(w882) razboi

(w882) monica ghi

Experți români și americani în științe politice și relații internaționale fac lumină asupra uneia dintre cele mai ample confruntări din istoria Războiului Rece, identificând implicarea marilor actori China, URSS și SUA în acest conflict și felul în care România a reușit să medieze dialogul.

(w882)

Războiul din Vietnam a produs imense pierderi umane și materiale. Purtat sub administrația a cinci președinți americani, s-a bazat pe decizii care au dus la escaladarea războiului și la un dezastru politic și militar. Ca efect al unui puternic mandat popular anti-război, președintele Richard Nixon era cel care anunța, în ianuarie 1973, sfârșitul efectiv al implicării americanilor în Vietnam, iar Acordul de Pace de la Paris era semnat în 27 ianuarie 1973.

(w882)

„Analizăm în acest episod contextul și rațiunea implicării SUA în Vietnam. Primele trupe sunt trimise acolo  în 1965, prin decizia lui Lyndon Johnson, ajuns președinte după moartea lui Kennedy. Dar la sfârșitul mandatului acestuia, în ciuda trimiterii a 500.000 de trupe și a bombardamentelor necruțătoare, inamicul tot nu era învins. În schimb, societatea americană ajunge mai divizată ca niciodată”, explică Monica Ghiurco, realizator și producător al seriei „Moştenirea clandestină”, de la TVR 1.

(w882)

După o serie de eforturi politice și diplomatice intense din partea română, Vietnamul de Nord acceptă în cele din urmă dialogul cu americanii. Schimbarea de politică este anunțată public prin difuzarea unei declarații a ministrului de externe într-un interviu la Radio Hanoi, pe 28 ianuarie 1967. Era semnalul pe care politicienii Chivu Stoica și Corneliu Mănescu l-au transmis cu aproape o săptămână înainte, încă din seara zilei de 22 ianuarie, direct ambasadorului american.

Cât de eficient a fost canalul de mediere românesc, cine și cum a fost implicat vedem în acest episod „Moştenirea clandesină”, în baza unor importante documente de arhivă.

(w882) larry watt

„Căutăm cele mai relevante surse autorizate care să explice controversa menținută decenii la rândul cu privire la implicarea românilor în găsirea unei căi de dialog între nord-vietnamezi și americani, prin care să se pună capăt războiului. Iar spre deosebire de varianta cunoscută din celebrele Pentagon Papers, studiul secret al Departamentului Apărării declasificat oficial în 2011, constatăm că oficialii de la Casa Albă implicați direct în căutarea unei soluții pașnice la războiul din Vietnam (între care și șeful „echipei de negociere” a președintelui Lyndon Johnson, cel care a condus toate eforturile de pace din perioada 1966-1968) sunt unanimi în a-i aprecia pe români ca fiind printre cei mai buni mediatori, dacă nu chiar cei mai buni”, mai subliniază Monica Ghiurco.

(w882) monica ghi

***

„Moştenirea clandestină” este o serie ce are ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol. Proiectul propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu), prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial – România între SUA, China şi URSS.

Regia artistică: Vitalie Lupașcu

Montaj: Cosmin Găleată

Producător și realizator: Monica Ghiurco

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 7

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvr1