Duminică, 19 mai, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.
Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.
În prima parte a emisiunii, Andrei Victor Dochia vă prezintă Jurnalul de știri „Universul Credinței”.
Dintre cele opt episoade dedicate martiriului pentru credință al ierarhilor care vor fi beatificați pe 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj, de către SS Papa Francisc, în această ediție sunt prezentate două, dedicate episcopului Ioan Bălan și episcopului Alexandru Rusu.
Episcopul Ioan Bălan - „Nu ne-a dat nouă Dumnezeu spiritul temerii, ci al puterii și al dragostei și al chibzuinței. Deci nu te rușina de mărturisirea Domnului nostru, spune apostolul Pavel către Timotei. Biserica românească unită cu Roma n-are decât titluri de glorie în istoria neamului. Nu vă turbure supărările și nedreptățile ce ni se fac. De când e lumea, n-a fost încă furtună după care să nu fi venit tìmp frumos.” Acestea sunt cuvinte profetice rostite cu mult timp înainte de prigoana comunistă, de către Episcopul Ioan Bălan, mort la 4 august 1959, după ani întregi de domiciliu obligatoriu. El este o altă figură martirică a Bisericii române unite cu Roma ce va fi urcată la cinstea altarelor pe 2 iunie 2019 de către Papa Francisc.
Episcopul Alexandru Rusu
„Frații mei, acum mă duc la Dumnezeu să-mi primesc răsplata pentru viața primită de la El, pentru Biserică și pentru români.” Sunt ultimele cuvinte pe care le-a rostit Episcopul Alexandru Rusu, la 9 mai 1963 în celula închisorii de la Gherla, unde fusese încarcerat, după ce executase 5 ani la Sighet fără să fi renunţat la lupta lui pentru Biserica sa şi credincioşii pe care îi păstorea în calitatea sa de părinte spiritual.
Să mergem împreună! - este îndemnul pe care Biserica Catolică din România îl adresează tuturor credincioșilor pentru apropiata vizita a Papei Francisc în țara noastră în intervalul 31 mai-2 iunie. Același îndemn îl adresează și episcopii care vor găzdui evenimentele pe teritoriul diecezelor proprii. PS Petru Gherghel, episcop de Iași precum și P.S. Anton Coșa, episcop de Chișinău adresează o noua invitație de a merge împreună pentru a-l întâlni pe Papa Francisc la Iași în după amiaza zilei de 1 iunie.
Lansare Monumenta Romaniae Vaticana - Săptămâna trecută, în Aula Magna a Academiei Romane a fost lansată lucrarea MONUMENTA ROMANIAE VATICANA. Cu o grafică de excepție și cu un conținut valoros, această lucrare vine în sprijinul cercetătorilor prin documentele prezentate care vizează legăturile noastre istorice cu Vaticanul.
Eveniment la Alba Iulia - La Alba Iulia s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni întâlnirea anuală a membrilor Societății Bibliștilor Ortodocși din România. La această a patra ediție au participat profesori de Vechiul și Noul Testament de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din București, Iași, Sibiu, Cluj Napoca, Craiova, Alba Iulia, Arad și Timișoara. Tema conferinței din acest an a fost : ”Dumnezeu Tatăl în Sfânta Scriptură”.
Eveniment la Bacău - La Roman a avut loc, în perioada 13-16 mai, cea de-a 19 ediție a Zilelor “Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 127 de ani de la trecerea la Domnul a marelui ierarh. A fost un prilej de aducere aminte dar și un moment de recunoștință față de episcopul Melchisedec care a marcat secolul XIX prin participarea la Unirea Pricipatelor, la cucerirea independenței de stat și la confirmarea autocefaliei Bisericii ortodoxe române.
Eveniment la Mănăstirea Turnu - Duminica trecută a avut loc slujba de târnosire a bisericii sfintei mănăstiri Turnu, din județul Prahova. Un eveniment prezentat și în ediția din această duminică a emisiunii Universul Credinței.
Ziua medicului de familie - Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie a decis ca în data de 19 mai să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Medicului de Familie. Mai multe instituţii medicale din ţară şi din străinătate acordă o importanţă deosebită acestei zile pentru a evidenţia rolul medicului de familie în sistemul de sănătate. La Spitalul Providenţa din Iaşi, evenimentul a fost marcat printr-o întâlnire dedicată colaboratorilor şi partenerilor unităţii medicale.
Sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul - Mănăstirea Putna a îmbrăcat haine de sărbătoare. Miercuri, 15 mai, în calendarul ortodox a fost prăznuit Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, cunoscut ca al doilea ctitor al aşezământului monahal. Anul acesta, au venit să aducă închinare moaştelor Sfântului Ierarh Iacob, peste 900 de credincioşi, clerici şi mireni din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.
Urmează o coresponență telefonică cu Părintele Bogdan Teleanu, un dialog pe tema îmbunătățirii situației satului românesc.
Lansare de carte - Eseistul și teologul Costion Nicolescu a lansat săptămâna trecută volumul “Răsfrângeri”. Un eveniment editorial la care a fost prezentă și echipa “Universul credinței”.
Editorialul săptămânii. Dialog prin skype cu Răzvan Bucuroiu din Germania.
În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriţi rubrica "Bucuria Credinței". Un dialog cu părintele profesor Constantin Necula în Cetatea Ierusalimului, la Scăldătoarea Vitezda, locul în care s-a consumat minunea vindecarii slăbănogului, de către Mântuitorul Hristos.
Povestea de duminică - Un mănunchi de povești intr-o singură... poveste. Frânturi de gânduri surprinse în anii senectuții, de la oameni care sunt ajutați de măicuțele de la Pasărea și Cristiana. Rost și iubire jertfelnică conjugate cu grija și neobosita lucrare filantropică a Patriarhiei Române.
Reportaj - Căutate de cele mai multe ori pentru liniștea si peisajele de vis în care sunt amplasate, mănăastirile din Banat ascund povești uluitoare. Fie că au fost ctitorite de oameni cu har, care mai apoi au fost canonizați, fie că adăpostesc icoane făcatoare de minuni sau sunt ridicate în apropiere de fântani ori izvoare miraculoase, lăcașurile sfinte din Banat cheamă la rugăciune și binecuvântare.
Coordonatori: Lucia Toader şi Paula Tăbîrcă
Producător: Andrei Victor Dochia