loader
Foto

Galerie foto

„Exclusiv în România”: colecție de arme medievale și biserici impresionante

Duminică, 30 mai, de la ora 17.00, la „Exclusiv în România” ați putut vedea arme din recuzita filmelor lui Sergiu Nicolaescu, descoperim minunea Maicii Domnului ce a întemeiat mănăstirea Hodoş-Bodrog și notăm rețeta secretă de lăcume bulgărești.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Începută cu două săptămâni în urmă, călătoria în județul Arad continuă în această duminică, aducând în fața telespectatorilor multe lucruri interesante de descoperit, de văzut și de auzit.

Am aflat despre trupa Lupus Dacus că propune un stil de muzică tradițional, interpretată cu ajutorul a peste 300 de instrumente; dar proiectul Lupus Dacus înseamnă și o impresionantă colecție de arme. Colecția Medievalum numără nu mai puțin de 1200 de exponate, arme de foc, 4 tunuri mari, 10 tunuri de asalt, archebuze, arme albe săbii, spade, pumnale, arcuri, halebarde, sulițe, dispozitive de tortură și aproape 120 de arme din recuzita filmelor regizate în anii ‘60 de Sergiu Nicolaescu – „Dacii”, „Mihai Viteazu” și „Nemuritorii”.

(w882) Arme din c

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche obşte monahală ortodoxă românească cu slujire neîntreruptă din ţară, având începuturile pierdute în legende şi o primă menţionare documentară undeva înainte de 1200. Cristi Tabără și drumeții „Exclusiv în România” fac acolo un popas, îndemnându-ne să le urmăm pașii. Aflăm acolo că viața mănăstirească a luat ființă în jurul unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost găsită în chip miraculos, într-o movilă de pământ, de un taur. Icoana, dar și coarnele taurului se află și astăzi la loc de cinste în biserica mănăstirii Hodoș-Bodrog.

(w882) Coarnele t

(w882) Icoana fac

De la mănăstirea Hodoș-Bodrog trecem pe la Cantina Socială Sfântul Ierarh Nicolae, patronată de Arhiepisopia Arad, pentru a gusta meniul zilei.

Ajungem apoi la Vinga, unde, la 1890, bulgarii catolici au construit o impresionantă biserică. Iată și câteva cifre: biserica este construită pe 1400 mp, lungimea este de 62 m, lățimea cea mai mare 32 m, înălțimea interioară 30 m, iar turnurile au o înălțime de 65 m.

(w882) Preotul di

(w882) Biserica V

Comunitatea bulgarilor are un cor bisericesc, dar și o formație de dansuri populare tradiționale, Ansamblul Balgarce.

(w882) Ansamblul

Pe lângă impresionanta lor biserică, bulgarii din Vinga mai au ceva unic de oferit: lăcume. Un fel de minciunele, cu un ingredient absolut neaşteptat. Despre ce este vorba aflăm împreună la „Exclusiv în România”, duminică, pe 30 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) Lăcume

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 37

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

Prezintă Irina Luca

* Pasiune

Brașovean de origine, Segiu Olteanu este meteorolog la Stația meteo de la Vârful Omu, ghid montan și monitor de schi. În tot ceea ce face Sergiu pune extrem de multă pasiune. Pasiune pe care o regăsim însă și în fotografiile pe care le realizează practic peste tot pe unde îl poartă pașii. Tot timpul liber pe care îl are el îl transformă în mișcare, pe munte ori în orașul său. Și peste tot este însoțit de telefoanele sale, folosite mai mult ca aparate foto.

* Infașurat în ape

Jeno Szabo, protagonistul celui de al doilea reportaj de astăzi, nu a crezut niciodată în educația formală. Cu toate acestea, a devenit cercetător, iar studiile sale în mediul acvatic s-au concretizat în soluții inteligente și sustenabile pentru apele poluate, terapii cu unde sonore bazate pe neuroplasticitatea creierului și metode de învățare a vorbirii pentru hipo-acuzici.

* Vocea Deltei în Cheia Sol

Ancorat în lacul Razim și puternic legat de folclorul care l-a însoțit încă din copilărie, Alex, solistul trupei ZAGĂN, reușește să jongleze între pasiunea de a construi bărci și dăruirea necondiționată pentru muzică. Elementul comun al celor 2 mari iubiri ale sale este Delta Dunării. Alături de membri trupei, Alex urcă pe portativ Vocea Deltei, o viitoare experiență muzicală îmbrăcată în haină civică, pe care o dorește un semnal de atenționare pentru cei care nesocotesc regulile nescrise ale naturii.

Jurnaliștii ediției: Alexandru Munteanu, Ana Preda

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

„Roșia Montană trăiește”. Cum a răsturnat „buturuga mică” planurile gigantului minier aflăm la „Dosar România”

În premieră națională, TVR difuzează mărturii ale principalului intervenient în procesul de la Washington, Sorin Jurca, unul dintre puținii ...

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

 

#tvr1