loader
Foto

Galerie foto

„Exclusiv în România”: colecție de arme medievale și biserici impresionante

Duminică, 30 mai, de la ora 17.00, la „Exclusiv în România” ați putut vedea arme din recuzita filmelor lui Sergiu Nicolaescu, descoperim minunea Maicii Domnului ce a întemeiat mănăstirea Hodoş-Bodrog și notăm rețeta secretă de lăcume bulgărești.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Începută cu două săptămâni în urmă, călătoria în județul Arad continuă în această duminică, aducând în fața telespectatorilor multe lucruri interesante de descoperit, de văzut și de auzit.

Am aflat despre trupa Lupus Dacus că propune un stil de muzică tradițional, interpretată cu ajutorul a peste 300 de instrumente; dar proiectul Lupus Dacus înseamnă și o impresionantă colecție de arme. Colecția Medievalum numără nu mai puțin de 1200 de exponate, arme de foc, 4 tunuri mari, 10 tunuri de asalt, archebuze, arme albe săbii, spade, pumnale, arcuri, halebarde, sulițe, dispozitive de tortură și aproape 120 de arme din recuzita filmelor regizate în anii ‘60 de Sergiu Nicolaescu – „Dacii”, „Mihai Viteazu” și „Nemuritorii”.

(w882) Arme din c

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche obşte monahală ortodoxă românească cu slujire neîntreruptă din ţară, având începuturile pierdute în legende şi o primă menţionare documentară undeva înainte de 1200. Cristi Tabără și drumeții „Exclusiv în România” fac acolo un popas, îndemnându-ne să le urmăm pașii. Aflăm acolo că viața mănăstirească a luat ființă în jurul unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost găsită în chip miraculos, într-o movilă de pământ, de un taur. Icoana, dar și coarnele taurului se află și astăzi la loc de cinste în biserica mănăstirii Hodoș-Bodrog.

(w882) Coarnele t

(w882) Icoana fac

De la mănăstirea Hodoș-Bodrog trecem pe la Cantina Socială Sfântul Ierarh Nicolae, patronată de Arhiepisopia Arad, pentru a gusta meniul zilei.

Ajungem apoi la Vinga, unde, la 1890, bulgarii catolici au construit o impresionantă biserică. Iată și câteva cifre: biserica este construită pe 1400 mp, lungimea este de 62 m, lățimea cea mai mare 32 m, înălțimea interioară 30 m, iar turnurile au o înălțime de 65 m.

(w882) Preotul di

(w882) Biserica V

Comunitatea bulgarilor are un cor bisericesc, dar și o formație de dansuri populare tradiționale, Ansamblul Balgarce.

(w882) Ansamblul

Pe lângă impresionanta lor biserică, bulgarii din Vinga mai au ceva unic de oferit: lăcume. Un fel de minciunele, cu un ingredient absolut neaşteptat. Despre ce este vorba aflăm împreună la „Exclusiv în România”, duminică, pe 30 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) Lăcume

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1