loader
Foto

„Exclusiv în România”: Istorie şi legende româneşti prin satele din Prahova

Partea mai puțin cunoscută a judeţului Prahova a fost dezvăluită duminică, 3 decembrie, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1. Cristian Tabără şi echipa sa ajung prin mai multe sate din apropierea râului Doftana şi ne cheamă să le fim alături de la ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Pe 3 decembrie, echipa „Exclusiv în România” pornește într-o călătorie prin Prahova, însă în partea mai puţin cunoscută a acesteia. „Dacă săptămâna trecută am fost în Sinaia și Bușteni, unde am descoperit câteva secrete bine păstrate, acum ajungem în mai multe sate din apropierea râului Doftana. Prin urmare, vizităm case domnești, ne bucurăm să cunoaștem oameni care păstrează istoria, vedem locuri impresionante, aflăm legende, ne pregătim de sărbători...”, ne prezintă Ilinca Ciobanu, reporterul de serviciu, succint, lucrurile de neratat ale emisiunii.  Dar mai multe vom descoperi în ediţia realizată de Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu, duminică, ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

În prima parte, ne oprim la Brebu Mănăstirei, prilej pentru o călătorie în Evul Mediu românesc. Vizităm Complexul Arhitectural Medieval, una din cele mai importante clădiri laice din Țara Românească. Din Brebu sunt şi soții Cati și Dan Bucătaru, o familie de colecționari. De la ei aflăm că nu sunt singurii, căci în vechea școală din comună a fost deschisă vara aceasta Galeria Colecțiilor Etnografice Brebu, unde găsim costume vechi muntenești, dar și o inedită expoziție - Imagocostum, creată de Iraida Florea, o artistă din zonă. Aproape de Brebu, într-un fermecător sat răsfirat pe dealuri, vizităm Casuța de povești Maria Dilimoț. Acest mic muzeu încărcat de obiecte vechi amintește de șezătorile și viața trecută a locuitorilor.

(w882)

(w500)

Urmând cursul Doftanei, ajungem la Teșila. Parcurgem un traseu cu un ATV, unul dintre cele mai populare mijloace de a explora zona. Sus, pe Vârful Secăria, aflăm că sunt multe povești și legende în munții, văile și pădurile din zonă. La coborâre, căutăm mormântul de la Crăițe, un loc despre care se povestește din bătrâni. Nimeni nu știe unde este, dar se pare că l-au căutat mulți, căci legenda spune că aici se află îngropată fiica lui Gingis Han cu toată averea. Dacă e aşa, vedem duminică, la TVR 1.

(w882)

În premieră la „Exclusiv în România”, rețeta ediției va fi pregătită de un puști de numai 12 ani, mare pasionat de bucătărie. Ne delectăm să îl privim duminică, de la de la ora 17.00, la TVR 1, când ajungem şi la Crucea Domnitorului, în Melicești. Care e povestea acestei cruci, ce s-a întâmplat pe Dealul Măceșu și cum se întâlnesc istoria și legendele în câteva sate din Prahova, aflăm la „Exclusiv în România”, pe 3 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Jurnalist: Ilinca Ciobanu; imagine: Rudolf Szilagyi și Cristi Stoica; sunet: Marius Stanciu; editare video: Vlad Nedelcu; realizator: Cristi Tabără, producător: Marin Găbudean.

 

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1