loader
Foto

„Exclusiv în România”: Istorie şi legende româneşti prin satele din Prahova

Partea mai puțin cunoscută a judeţului Prahova a fost dezvăluită duminică, 3 decembrie, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1. Cristian Tabără şi echipa sa ajung prin mai multe sate din apropierea râului Doftana şi ne cheamă să le fim alături de la ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Pe 3 decembrie, echipa „Exclusiv în România” pornește într-o călătorie prin Prahova, însă în partea mai puţin cunoscută a acesteia. „Dacă săptămâna trecută am fost în Sinaia și Bușteni, unde am descoperit câteva secrete bine păstrate, acum ajungem în mai multe sate din apropierea râului Doftana. Prin urmare, vizităm case domnești, ne bucurăm să cunoaștem oameni care păstrează istoria, vedem locuri impresionante, aflăm legende, ne pregătim de sărbători...”, ne prezintă Ilinca Ciobanu, reporterul de serviciu, succint, lucrurile de neratat ale emisiunii.  Dar mai multe vom descoperi în ediţia realizată de Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu, duminică, ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

În prima parte, ne oprim la Brebu Mănăstirei, prilej pentru o călătorie în Evul Mediu românesc. Vizităm Complexul Arhitectural Medieval, una din cele mai importante clădiri laice din Țara Românească. Din Brebu sunt şi soții Cati și Dan Bucătaru, o familie de colecționari. De la ei aflăm că nu sunt singurii, căci în vechea școală din comună a fost deschisă vara aceasta Galeria Colecțiilor Etnografice Brebu, unde găsim costume vechi muntenești, dar și o inedită expoziție - Imagocostum, creată de Iraida Florea, o artistă din zonă. Aproape de Brebu, într-un fermecător sat răsfirat pe dealuri, vizităm Casuța de povești Maria Dilimoț. Acest mic muzeu încărcat de obiecte vechi amintește de șezătorile și viața trecută a locuitorilor.

(w882)

(w500)

Urmând cursul Doftanei, ajungem la Teșila. Parcurgem un traseu cu un ATV, unul dintre cele mai populare mijloace de a explora zona. Sus, pe Vârful Secăria, aflăm că sunt multe povești și legende în munții, văile și pădurile din zonă. La coborâre, căutăm mormântul de la Crăițe, un loc despre care se povestește din bătrâni. Nimeni nu știe unde este, dar se pare că l-au căutat mulți, căci legenda spune că aici se află îngropată fiica lui Gingis Han cu toată averea. Dacă e aşa, vedem duminică, la TVR 1.

(w882)

În premieră la „Exclusiv în România”, rețeta ediției va fi pregătită de un puști de numai 12 ani, mare pasionat de bucătărie. Ne delectăm să îl privim duminică, de la de la ora 17.00, la TVR 1, când ajungem şi la Crucea Domnitorului, în Melicești. Care e povestea acestei cruci, ce s-a întâmplat pe Dealul Măceșu și cum se întâlnesc istoria și legendele în câteva sate din Prahova, aflăm la „Exclusiv în România”, pe 3 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Jurnalist: Ilinca Ciobanu; imagine: Rudolf Szilagyi și Cristi Stoica; sunet: Marius Stanciu; editare video: Vlad Nedelcu; realizator: Cristi Tabără, producător: Marin Găbudean.

 

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1