Ce este executarea silită? Cine vă poate executa silit și în ce condiții? Ce este acela un titlu executoriu? Ce este poprirea pe salariu, cum se înființează și cât are voie să mi se oprească din venit? Cum se poate executa o hotărâre judecătorească cu privire la minori, care sunt pedepsele pentru nerespectarea deciziei și ce se întâmplă în cazul refuzului minorului la executarea silită?
Detalii, în ediţia de marți, 15 aprilie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.
De la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este Viorel GHILENCEA, executor judecătoresc.
Potrivit legii, executarea silită nu se poate face decât în cazul creanțelor certe, lichide și exigibile, adică: existența lor este dovedită prin titlul executoriu; obiectele lor sunt determinate sau titlul executoriu permite stabilirea lor; obligația debitorului a ajuns la termenul scadent sau debitorul nu are beneficiul termenului de plată.
Actul prin care contul vă este blocat sau angajatorul este forțat să nu vă mai dea banii pe care îi meritați la finalul lunii, se numeste adresă de înființare a poprii. Conform legii, dacă poprirea a fost trimisă la angajatorul dumneavoastră, atunci acesta se va numi terț poprit și va fi obligat să vireze sumele de bani, respectiv 1/2 din salariu sau 1/3 din salariu, către executor. Dacă înființarea popririi pe salariu se face la bancă, atunci banca va avea calitatea de terț poprit. În acest caz, când veți merge cu cardul să vă obțineți banii, nu veți putea să faceți retrageri de la bancomat, ci doar de la casieria băncii.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Această ediție a emisiunii „Oamenii și legea” este difuzată în premieră la TVR 1 marți, 15 aprilie, de la ora 9:00.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR