loader
Foto

Exercițiu practic de schimbare de perspectivă

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan şi Magda Axinte, psihoterapeut integrativ, discută împreună cu Anca Mazilu despre puterea de manifestare a gândurilor și influența cuvintelor, despre energia din spatele emoțiilor noastre.

 

”În 1983, Barbara McClintock a luat Premiul Nobel pentru descoperirea faptului că limbajul nostru, expresiile pe care le folosim au un efect asupra codului nostru genetic (...) Noi știm că în momentul când discutăm, emitem o energie și o informație a creierului”, afirma prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, în cadrul acestei ediții a emisiunii ”Eu pot!”

Specialista în citogenetică, Barbara McClintock este cea care a descoperit factorii genetici numiți transpozoni, purtători ai caracterului mobil al genomilor. ” Între anii 1940 - 1950, McClintock a demonstrat că elementele genetice își pot schimba uneori poziția pe un cromozom și că acest lucru face ca genele din apropiere să devină active sau inactive.”

(w882)

Știm că vorbele au forță, spune prof. Dulcan. Iar gândurile noastre se exprimă în cuvinte și acțiuni, pentru că sunt câmpuri de forță.”Universul a fost creat dintr-un gând, gândul Creatorului.” ”Subconștientul nostru este echivalentul inteligenței universale.”

Modul cum folosim limbajul ține de inteligență. Iar cuvintele ne modelează realitatea. Gândul devine realitate, fie că vrem, fie că nu vrem. Și el influențează starea noastră de sănătate.

Magda Axinte, psihoterapeut integrativ: ”Noi emitem informația. Facem emisia de fiecare dată când vorbim. Cuvântul viu e încărcat și de emoție și de acea energie prin care noi materializăm.”

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan: ”Ura este cancerul ființei. Pentru că este un câmp. Acest câmp e un câmp negativ, care va acționa asupra câmpului nostru energetic și informațional.”(...)”Nemulțumirea, la rândul său, perturbă funcționalitatea noastră energetică.”

Există metode concrete prin care ne putem schimba modelele de gândire, astfel încât acestea să ne modifice treptat și realitatea vizibilă. Schimbarea de perspectivă se poate produce dacă mai întâi am conștientizat în ce mod ne influențează ce gândim și ce spunem, atât cu voce tare, cât și în mintea noastră.

Ideile în jurul cărora se centrează discuția din platoul emisiunii ”Eu pot!”: gândurile creează realitatea, importanța alegerii acelor gânduri care să manifeste o realitate mai bună, hrănirea creierului cu informații de calitate, cuvintele vii care deschid linii de potențialitate, investiția în dezvoltarea psiho-emoțională care stă la baza schimbării dorite. Puteți urmări întreaga ediție sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 10, pe TVR 1.

(w882)

*Ediția s-a difuzat în premieră pe 22 iunie 2024

Foto: 1. Pixabay, 2-3 TVR - ”Eu pot!”

21:00 ​ Annie Hall

Telecinemateca *​ Annie Hall (SUA, 1977)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Woody Allen

Cu: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts

*Comedie. După separarea de iubita sa Annie Hall, nevroticul actor new-yorkez Alvy Singer rememorează episoade ale agitatei lor relaţii, în încercarea de a determina ce i-a despărţit. Filmul trasează, în desfăşurare cronologică, povestea de dragoste a celor doi, începând cu prima întâlnire, constituindu-se aproape într-un document istoric asupra iubirii în anii 1970.

Redactor Ştefan Asavei

*4 premii Oscar 1978 pentru: cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal (Diane Keaton), cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu;

*Globul de Aur 1978 pentru Diane Keaton-cea mai bună actriţă într-o comedie;

*5 premii BAFTA

23:00 Deceniul ascuns

(2024) Episodul 2: Caricaturistul anilor '80.

Documentar

Regia Alexandru Stănescu

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
„O catastrofă nu vine niciodată singură” – adevăr sau mit?

Omenirea s-a temut dintotdeauna de stihiile naturii. Dacă mult timp s-a crezut că fiecare cataclism este un fenomen izolat, astăzi cercetătorii ...

Ce adversari şi-ar alege Virgil Ianţu dacă ar concura la „Câștigă România!”

Manualele sunt deschise, harta e pe perete, iar Virgil Ianţu e pregătit cu noi întrebări de cultură generală. Aşadar... „Start" pentru sezonul XV ...

Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...

 

#tvr1