loader

Explorăm continente şi timpuri, la Teleenciclopedia

La TVR 1 şi online pe TVR+, sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:50, vă aşteaptă o nouă ediţie a Teleenciclopediei. Vă prezentăm sumarul detaliat al noilor prelegeri pregătite de echipa emisiunii:

 

Teleenciclopedia

ARTA ARHITECTURII

Timpul şi credinţele religioase au marcat arta şi urbanismul.

În minutele întâlnirii noastre din 9 septembrie, vedem cum arhitectura a fost influențată de răspândirea religiei creștine sub domnia lui Constantin cel Mare, începând cu secolul al IV-lea.

(w882) basilica

Noul stil arhitectonic se distingea prin construcţii în formă de cruce şi domuri circulare, specifice forumurilor și marilor bazilici antice romane, unde erau celebrați zeii.

TRANSIORDANIA

În Transiordania, la Madaba, au fost descoperite superbe mozaicuri religioase şi laice, unele lucrate între anii 530 şi 597. O remarcabilă valoare documentară are şi mozaicul – realizat din două milioane de pietricele, în patruzeci de culori diferite – reprezentând harta Ţării Sfinte, în perioada bizantină.

(w882)

JATOBÁ

Episodul din 9 septembrie al Teleenciclopediei aduce o lecţie despre jatoba – aflăm detalii despre habitatul, morfologia, utilizările medicinale şi industriale, credinţele legate de acest arbore răspândit în centrul continentului american.

(w882) Jatoba

ANNA LEONOWENS

Povestea exotică a faimoasei educatoare şi scriitoare de călătorii Anna Leonowens –guvernantă – între anii 1862-1867– a soţiilor şi copiilor lui Mongkut Rama al IV-lea, regele Siamului (Thailanda de azi).

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1