loader
Foto

Fenomenul „Song” în perioada comunistă, în episodul 1 „Adevăruri despre trecut"

Șase studenţi de la Facultatea de Limbi Germanice au înfiinţat grupul care avea să devină simbolul unei generaţii şi stropul de libertate al unei epoci îngenuncheate în faţa partidului unic. Povestea lor - sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 12.30, la TVR 1.

 

Adevăruri despre trecut

Să ai un nume englezesc şi totuşi să apari la televizor şi la radio sau în spectacole cu mii de spectatori era o mare realizare în România socialistă! Şi totuşi, cineva a făcut-o! Se numeau SONG (“cântec” în limba engleză) şi erau un grup coral format din studenţi bucureşteni.

Pentru a înşela urechile „vigilente” ale cenzorilor, iniţiatorii acestui grup utilizaseră o strategemă: au găsit o formulă agreată de conducători “Suntem Oamenii Noii Generaţii”; au prescurtat-o şi … minune - vezi, Doamne - a ieşit taman SONG.

(w882)

Dar membrii grupului nu mergeau întocmai pe linia partidului. În primul rând… se îmbrăcau cu blugi (semn al decadenţei occidentale). Mai apoi, cântau în limbi străine (engleză, franceză şi germană)! Şi niciodată, dar niciodată nu participau la manifestările omagiale închinate partidului sau măreţilor conducători. Iar în ultimii ani ai comunismului din România deveniseră subversivi de-a dreptul: cântau colinde!

Vor depăna amintiri din perioada de glorie a corului foşti membri; oameni care au fost alături de grup ani de zile şi care identifică Songul cu libertatea: Gabriela Simionescu, Adina Mihalea; Adriana Moca; Bianca Ionescu, Bogdan Dragomir şi Doru Gînju. Sâmbătă, 20 aprilie, de la 12.30, la Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

Realizator: Roxana Tarhon

Producător: Raluca Rogojină

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1