loader
Foto

Festivalul Filmului Bacalaureat debutează cu „Ion: blestemul pământului”

Festivalul Filmului Bacalaureat aduce, în 3 iunie și 4 iunie, de la ora 22.10, filmul „Ion: blestemul pământului”, ecranizare a romanului semnat de Liviu Rebreanu, parte a bibliografiei pentru proba de română la examenul de Bacalaureat.

 

Frescă socială şi psihologică a satului românesc din Ardeal, din jurul anului 1900, romanul “Ion” al lui  Liviu Rebreanu ilustrează cel mai bine  lupta aprigă pentru pământ și tipologia țăranlui român.

Ecranizarea romanului, din 1981, în regia lui Mircea Mureșan, în două părți - Ion: blestemul pământului”  şi „Ion: blestemul iubirii”, prilejuiește întâlnirea cu actorii  Şerban Ionescu (Ion), Ioana Crăciunescu (Ana), Ion Besoiu, Octavian Cotescu, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, precum şi alte nume importante din cinematografia noastră.

Ion al Glanetașului, țăranul atras de pământ, orgolios, veșnic nemulțumit, care forțează căsătoria cu Ana, fata unuia din bogătaşii satului, pentru a-şi însuşi zestrea acesteia, declanşează drama femeii, pe care nu o iubeşte şi pe care o înşeală cu o altă fată din sat, săracă, dar care, la rându-i, se căsătoreşte cu un tânăr bogat. Prins între lăcomia care-l  roade  şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu poate alege între glasul pământului și glasul iubirii şi sfârşeşte tragic.

(w500) Ion - film

”Ion” este filmul de suflet al regizorului Mircea Mureșan, cel care, de altfel, a ecranizat un alt roman al lui Rebreanu, ”Răscola”.  Mircea Mureșan, regizorul celebrei serii ”Toate pânzele sus”,  povestea că pentru realizarea filmului ”Ion” trebuit să primească acceptul lui Cornel Burtică, pe atunci secretarul CC al PCR cu propaganda. Fimul s-a izbit de ochiul vigilent al cenzurii.  Șeful Comisiei de Aprobare a Filmelor a cerut să fie scoase scenele în care Ana naște pe câmp sau cu înmormântarea cu preot. Mureșan nu a renunțat însă la nicio scenă, iar după câteva luni de așteptare, filmul a primit undă verde chiar de la Ceaușescu.

„Ion — Blestemul pământului, blestemul iubirii” reprezintă filmul de debut al actorului Şerban Ionescu, rol pentru care a primit diploma de onoare din partea Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).

(w500) Ion - film

Filmările au avut loc în judeţul Sibiu, în perioada 1978-1979, însă, în 1980, materialul filmat a fost remontat şi s-au adăugat secvenţe noi.

Filmul a mai primit şi alte distincţii: premiul special al juriului, premiile pentru imagine, pentru interpretare feminină, acordat Ioanei Crăciunescu şi diploma de onoare, decernată lui Şerban Ionescu. Rating-ul pe IMDb al producţiei este 8,1/10.

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

 

#tvr1