loader

Festivalul Filmului Bacalaureat debutează cu „Ion: blestemul pământului”

Festivalul Filmului Bacalaureat aduce, în 3 iunie și 4 iunie, de la ora 22.10, filmul „Ion: blestemul pământului”, ecranizare a romanului semnat de Liviu Rebreanu, parte a bibliografiei pentru proba de română la examenul de Bacalaureat.

 

Frescă socială şi psihologică a satului românesc din Ardeal, din jurul anului 1900, romanul “Ion” al lui  Liviu Rebreanu ilustrează cel mai bine  lupta aprigă pentru pământ și tipologia țăranlui român.

Ecranizarea romanului, din 1981, în regia lui Mircea Mureșan, în două părți - Ion: blestemul pământului”  şi „Ion: blestemul iubirii”, prilejuiește întâlnirea cu actorii  Şerban Ionescu (Ion), Ioana Crăciunescu (Ana), Ion Besoiu, Octavian Cotescu, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, precum şi alte nume importante din cinematografia noastră.

Ion al Glanetașului, țăranul atras de pământ, orgolios, veșnic nemulțumit, care forțează căsătoria cu Ana, fata unuia din bogătaşii satului, pentru a-şi însuşi zestrea acesteia, declanşează drama femeii, pe care nu o iubeşte şi pe care o înşeală cu o altă fată din sat, săracă, dar care, la rându-i, se căsătoreşte cu un tânăr bogat. Prins între lăcomia care-l  roade  şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu poate alege între glasul pământului și glasul iubirii şi sfârşeşte tragic.

(w500) Ion - film

”Ion” este filmul de suflet al regizorului Mircea Mureșan, cel care, de altfel, a ecranizat un alt roman al lui Rebreanu, ”Răscola”.  Mircea Mureșan, regizorul celebrei serii ”Toate pânzele sus”,  povestea că pentru realizarea filmului ”Ion” trebuit să primească acceptul lui Cornel Burtică, pe atunci secretarul CC al PCR cu propaganda. Fimul s-a izbit de ochiul vigilent al cenzurii.  Șeful Comisiei de Aprobare a Filmelor a cerut să fie scoase scenele în care Ana naște pe câmp sau cu înmormântarea cu preot. Mureșan nu a renunțat însă la nicio scenă, iar după câteva luni de așteptare, filmul a primit undă verde chiar de la Ceaușescu.

„Ion — Blestemul pământului, blestemul iubirii” reprezintă filmul de debut al actorului Şerban Ionescu, rol pentru care a primit diploma de onoare din partea Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).

(w500) Ion - film

Filmările au avut loc în judeţul Sibiu, în perioada 1978-1979, însă, în 1980, materialul filmat a fost remontat şi s-au adăugat secvenţe noi.

Filmul a mai primit şi alte distincţii: premiul special al juriului, premiile pentru imagine, pentru interpretare feminină, acordat Ioanei Crăciunescu şi diploma de onoare, decernată lui Şerban Ionescu. Rating-ul pe IMDb al producţiei este 8,1/10.

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 17

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

* Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

* Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Producător Maria Cristina Ţilică

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1